Phablet günümüz toplumunda büyük ilgi ve tartışma uyandıran bir konudur. Yıllardır Phablet, alandaki uzmanların çalışma, analiz ve düşünme konusu olmuştur. İlgisi sınırları aşmış ve siyasetten popüler kültüre kadar farklı alanları etkilemiştir. Bu makalede, Phablet'e ilişkin farklı bakış açılarını inceleyerek toplum üzerindeki etkisini ve zaman içindeki gelişimini analiz edeceğiz. Ek olarak, Phablet'in bugün oynadığı rolü ve geleceğe yönelik olası sonuçlarını inceleyeceğiz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Ocak 2018) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Phablet (Phonelet, Tabphone veya Fablet olarak da bilinir), akıllı telefon ile tablet bilgisayarların birleşimi için kullanılan bir kelimedir.[1] Şu an mobil aygıtların en son form faktörlerinden biri olarak kabul ediliyor. Phabletler genellikle 5.5-6.9 inç arasında ekran boyutlarına sahiptir. Mobil web taramalara ve multimedya içeriklere elverişlidir. Bu yüzden genellikle iş insanları veya multimedya içeriklerle ilgilenen kişiler tarafından tercih edilir.
Phabletler yazımı, çizimi, not almayı ve açıklama girmeyi kolaylaştırmak için kalemle kullanıma karşı optimize edilir (veya Stylus Kalem adı verilen dokunmatik ekran kalemi cihaz ile birlikte gelir). Benzer formdaki cihazlar 1993'ten beri üretse de phablet akımı Samsung Galaxy Note öncülüğünde 2011 yılında başlamıştır.
Günümüzde ise Galaxy Note 3, Galaxy Note 8.0, Galaxy Tab 3 8.0, Xperia Z Ultra, Xperia T2 Ultra, Nokia Lumia 1520 gibi cihazlar phablet cihazlar olarak üretilmekte ve satışa sunulmaktadır. Galaxy Mega kalemle kullanımı desteklemediği için kullanıcı kitlesi tercihini Galaxy Note'dan yana yapmıştır.
Phabletler, az yer kaplaması, daha hafif oluşu ve işlevselliğinden ötürü tablet ve bilgisayarlara tercih edilmektedir.