Parasempatomimetik ilaçlar

Bu makalede Parasempatomimetik ilaçlar'in büyüleyici dünyasına dalacağız, onun kökenlerini, ayırt edici özelliklerini ve günümüz toplumu üzerindeki etkisini keşfedeceğiz. Parasempatomimetik ilaçlar çok eski zamanlardan beri insanlığın ilgisini ve merakını uyandırmış, zaman ve mekânı aşan tartışmalara ve düşüncelere yol açmıştır. Tarih boyunca Parasempatomimetik ilaçlar, günlük yaşamın önemli yönlerini etkileyerek ve kültürel sınırları aşarak silinmez bir iz bıraktı. Bu makale aracılığıyla, Parasempatomimetik ilaçlar'in içerdiği gizemleri ve harikaları derinlemesine incelemeyi ve okuyucuya bu tartışılmaz alaka meselesi hakkında zenginleştirici ve aydınlatıcı bir bakış açısı sunmayı öneriyoruz.

Aprofene (Aprofen) (Rusya) (Hindistan'da Taran olarak da bilinir), bazen halüsinojen olarak yasa dışı olarak kullanılır

Parasempatomimetik ilaçlar, bazen kolinomimetik ilaçlar[1] veya kolinerjik reseptörleri uyarıcı ajanlar[2] olarak da adlandırılırlar; parasempatik sinir sistemini (PSNS) uyaran kimyasallardır.[3][2] Bu kimyasallara kolinerjik ilaçlar da denir çünkü asetilkolin (ACh), PSNS tarafından kullanılan ana nörotransmitterdir.[1][4] Bu ailedeki kimyasallar, doğrudan nikotinik veya muskarinik reseptörleri uyararak (böylece asetilkolini taklit ederek) veya dolaylı olarak kolinesterazı inhibe ederek, yani asetilkolin salınımını teşvik ederek veya diğer mekanizmalarla etki gösterebilirler.[5]

Ayrıca Sarin veya VX gibi bazı kimyasal silahlar, göz yaşartıcı gaz gibi öldürücü olmayan isyan kontrol ajanları ve diazinon gibi böcek öldürücüler de bu kategoriye girer.

Parasempatomimetik ilaçlar için yapı-aktivite ilişkileri

Bir kolinerjik ajan için, aşağıdaki kriterler yapı aktivite ilişkisini tanımlar:[6]

  1. Ing's 5 Kuralı: Muskarinik (veya kolinerjik) aktivite için azot ile terminal hidrojen arasında beşten fazla atom olmamalıdır;
  2. molekül, pozitif bir yük taşıyabilen azot atomuna, tercihen bir kuaterner amonyum tuzuna sahip olmalıdır;
  3. maksimum etki için, azot üzerinde ikame edilen alkil gruplarının boyutu, bir metil grubunun boyutunu aşmamalıdır;
  4. molekül, bir oksijen atomuna, tercihen bir hidrojen bağına katılabilen ester benzeri bir oksijene sahip olmalıdır;
  5. oksijen atomu ile azot atomu arasında iki karbonlu bir birim olmalıdır.

İlaçlar / Gıda takviyeleri

Direkt etkili

Bunlar nikotinik veya muskarinik reseptörleri uyararak etki gösterirler.

İndirekt etkili

İndirekt etkili parasempatomimetik maddeler, geri dönüşlü kolinesteraz inhibitörleri, geri dönüşsüz kolinesteraz inhibitörleri veya ACh salınımını destekleyen maddeler veya anti-adrenerjikler olabilir. Sonuncusu, antagonist sistem olan sempatik sinir sistemini inhibe eder.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Dowd, Frank (2017). Pharmacology and therapeutics for dentistry: Chapter 6 - Cholinergic Agonists and Muscarinic Receptor Antagonists. St. Louis, Missouri: Elsevier. s. 82-97. ISBN 978-0-323-39307-2. OCLC 958121223. 
  2. ^ a b Forrester, John V.; Dick, Andrew D.; McMenamin, Paul G.; Roberts, Fiona; Pearlman, Eric (2016). "General and ocular pharmacology". The Eye. Elsevier. ss. 338-369.e1. doi:10.1016/b978-0-7020-5554-6.00006-x. ISBN 978-0-7020-5554-6. Parasympathomimetics are a group of drugs that act either by directly stimulating the muscarinic receptor, for example pilocarpine, or by inhibiting the enzyme acetylcholinesterase, which hydrolyses the acetylcholine in the synapse. 
  3. ^ "Dorlands Medical Dictionary:parasympathomimetic". 26 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Parasympathomimetics". 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  5. ^ Brenner, G. M. (2000). Pharmacology. Philadelphia, PA: W.B. Saunders Company. 0-7216-7757-6
  6. ^ "Medicinal Chemistry of Adrenergics and Cholinergics". 4 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2010. 

Dış bağlantılar