Ortak olasılık dağılımı

Bu makalede, Ortak olasılık dağılımı'in büyüleyici dünyasını ve onun mevcut toplumumuz üzerindeki tüm etkilerini keşfedeceğiz. Popüler kültür üzerindeki etkisinden günlük yaşamdaki önemine kadar Ortak olasılık dağılımı hayatımızın çeşitli alanlarında çok önemli bir rol oynadı. Ayrıca Ortak olasılık dağılımı'in zaman içindeki gelişimini ve algılarımızı ve eylemlerimizi nasıl etkilediğini inceleyeceğiz. Kapsamlı analiz yoluyla, Ortak olasılık dağılımı'i çevreleyen gizemleri ve karmaşıklıkları açığa çıkaracağız ve evrensel öneme sahip bu konuya ilişkin derin ve anlayışlı bir anlayış sunacağız.

Bir ortak olasılık dağılımından (yeşil) örneklenmiş çok sayıda gözlem (siyah noktalar). Marjinal dağılımlar (kırmızı ve mavi) da gösterilmiş.

Ortak olasılık dağılımı ya da birleşik olasılık dağılımı, sayıları birden fazla olan rassal değişkenlerinin birlikte gerçekleşmelerinin olasılık dağılımıdır.

Ortak olasılık dağılımı birikimli dağılım fonksiyonu ve olasılık yoğunluk fonksiyonu (sürekli değişkenler için) ya da olasılık kütle fonksiyonu (ayrık değişkenler için) ile ifade edilir.[1] Bunlar kullanılarak iki farklı dağılım elde edilebilir: her bir değişkenin diğerlerinden ayrı olasılıklarını içeren marjinal dağılım ve bazı değişkenlerin belli değer aralıklarında olduğu koşulları içeren koşullu olasılık dağılımı.

Kaynakça

  1. ^ Kay, Steven (2012). Intuitive Probability and Random Processes using MATLAB (İngilizce). Springer. ss. 167-204. ISBN 978-0-387-24158-6.