Bu makalede Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi konusunu derinlemesine inceleyeceğiz ve toplumun farklı yönleri üzerindeki etkisini analiz edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi uzun süredir ilgi ve tartışma konusu olmuştur ve günümüz dünyasındaki sonuçlarını anlamak önemlidir. Bu sayfalarda, Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi'e tarihsel bakış açısından bugünkü önemine kadar farklı bakış açılarını analiz edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi'in zaman içinde nasıl geliştiğini ve düşünme ve hareket etme şeklimizi nasıl etkilediğini inceleyelim. Benzer şekilde, Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi ile ilgili mevcut ve gelecekteki eğilimleri ve bunların toplumumuzun farklı yönlerini nasıl etkileyebileceğini analiz edeceğiz.
![]() | Bu maddede birçok sorun bulunmaktadır. Lütfen sayfayı geliştirin veya bu sorunlar konusunda tartışma sayfasında bir yorum yapın.
|
Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi, tarih boyunca birçok araştırmaya konu olmuş ve ailesinin kökeni ile ilgili çeşitli iddialar öne sürülmüştür. Geleneksel medyada çoğunlukla çekirdek ailesi veya hangi soydan geldiği ele alınmıştır.
![]() | Bu alt başlığın genişletilmesi gerekiyor. Sayfayı düzenleyerek yardımcı olabilirsiniz. |
Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, soyu II. Mehmed döneminde Konya'dan Selanik'e göç etmiş Konyarlar adlı Yörüklerden gelen Hacı Sofu ailesine dayanmaktadır. Babası Ali Rıza Bey ise Makedonya'da doğmuş bir Yörük idi.
Üvey babası Ragıp Bey, Karamanoğullarından gelen köklü ve zengin bir aile olan Lalotlara mensuptu.[1] [2]
Ebeveynler
![]() | Bu alt başlığın genişletilmesi gerekiyor. Sayfayı düzenleyerek yardımcı olabilirsiniz. |
Mustafa Kemal Atatürk bir kereste tüccarı olan babası Ali Rıza Bey'i henüz yedi yaşındayken kaybetti. Annesi Zübeyde Hanım'ı ise 1923'te kaybetti. Zübeyde Hanım ikinci evliliğini Ragıp Bey ile yaptı. Annesi ile Ragıp Bey Balkan Savaşları sırasında ayrıldı. Eşi Latife Hanım ile Anadolu gezisi sırasındayken Konya'da tanıştığı Hüseyin Ağa ve eşi Akife Hanım tarafından manevi evlat olarak kabul edilmiştir. Milli Mücadele'ye destek vermiş din adamı Abdurrahman Kamil Efendi'ye "baba" diye hitap ederdi.
Kardeşler
![]() | Bu alt başlığın genişletilmesi gerekiyor. Sayfayı düzenleyerek yardımcı olabilirsiniz. |
Mustafa Kemal ablası Fatma ile abileri Ahmet ve Ömer'i küçük yaşta kaybetti. Küçük kardeşi Naciye 1901'de öldü. Kardeşlerinden sadece Makbule yaşadı. Makbule ilk evliliğini Lütfü Bey ile, ikinci evliliğini ise Mecdi Boysan'la yaptı. Ağabeyinin manevi oğlu Mustafa Demir de dahil olmak üzere beş çocuk evlat edindi. Ragıp Bey'in önceki evliliğinden Hasan, Süreyya, Hakkı, Ruhiye ve Fitnat adında çocukları vardı. Zübeyde Hanım ve Ragıp Efendi'nin Süreyya adında bir çocuğu olduğunu söyleyen kaynaklar vardır. Atatürk'ün manevi kızı Rukiye'nin aslında Ragıp Bey'in kızı olduğu da söylenir. Saime adında bir süt kardeşi olduğuna dair kayıtlar da vardır. Diyarbakır'da bulunduğu süre boyunca tanışıp kan kardeşi olduğu Kürt asıllı Sadık Üstün, Şeyh Said İsyanı sırasında öldürülmüştür. Annesi Vasfiye adında küçük bir kızı evlatlık almıştır. Abdurrahim Tuncak'ın da Zübeyde Hanım'ın evlatlığı olduğu söylenmiştir.
Evlilikler ve İlişkiler
![]() | Bu alt başlığın genişletilmesi gerekiyor. Sayfayı düzenleyerek yardımcı olabilirsiniz. |
Mustafa Kemal Paşa, Akaretler'deki eve taşınana kadar kısa bir süreliğine üvey amcasının İstanbul'daki evinde kaldı. Burada yakınlaştığı kuzeni Fikriye ile Milli Mücadele boyunca birlikte yaşadı. Fikriye Hanım kendisine verem teşhisi konulduğu için tedavi amacıyla Münih'e gönderildi. Mustafa Kemal, 1923'te Türk kadınına rol model olacağını düşündüğü Latife Hanım ile evlendi. Bu evlilik 1925 yılına kadar sürdü. Bu yılda ikili boşandılar. 1924'te ise Fikriye Hanım gizemli bir şekilde öldü.
Çocuklar
![]() | Bu alt başlığın genişletilmesi gerekiyor. Sayfayı düzenleyerek yardımcı olabilirsiniz. |
Fikriye, Halime, İhsan, Ömer, Fatma, Abdurrahim, Anneliese, Afet, Rukiye, Nebile, Reşat, Sabiha, Nuriye, Macide, Altemur, Ülkü [3]
![]() | Türk tarihi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |