Lamborghini Cheetah

Bugünkü yazımızda Lamborghini Cheetah'in heyecan verici dünyasına gireceğiz. Lamborghini Cheetah günlük hayatımızın çeşitli yönlerinde mevcut olduğundan bu konu araştırmacıların, uzmanların ve amatörlerin ilgisini çeken bir konudur. Bu doğrultuda, Lamborghini Cheetah'in kökeninden bugünkü evrimine kadar farklı yönlerini keşfedeceğiz. Ayrıca bunun toplum üzerindeki etkisinin yanı sıra gelecekteki olası etkilerini de analiz edeceğiz. Lamborghini Cheetah konusunda uzman olmanız veya bu konuyu yeni keşfediyor olmanızın bir önemi yok, bu makale size bilginizi genişletmenize ve Lamborghini Cheetah'in günümüz dünyasındaki önemi üzerine düşünmenize olanak tanıyacak derinlemesine bir bakış sunuyor.

Genel Bakış
ÜreticiMobility Technology International
Üretim yıl(lar)ı1977
Teknik Özellikler
MotorChrysler 5.9 litre V8
Kapasite183bhp
Güç çıkışı32kgm
ŞanzımanChrysler/A-727
Maksimum hız167 km/s
Depo hacmi133 litre
Dingil mesafesi300 sm
Uzunluk455 sm
Genişlik152 sm
Yükseklik158 sm
Boş ağırlıkNet (yakıt dahil) 2042 kg

Lamborghini Cheetah Lamborghini firmasının tasarladığı ilk arazi taşıtıdır. Mobility Technology International firması ile yapılan anlaşma çerçevesinde tasarlanan aracın asıl üretim amacı ABD Ordusu için her türlü arazi şartında kullanılabilecek bir araç bulmaktı. Aracın ana tasarımı aslında 1970 yılında ordu için MTI tarafından geliştirilen ve FMC firması tarafından üretilen XR 311 modelidir. Bundan ötürü FMC tarafından MTI ve Lamborghini aleyhine 1977 yılında yasal işlem başlatılmış olsa da, araç o seneki Cenova Otomotiv Fuarında araç izleyicilerin beğenisine sunuldu. XR 311 ve Cheetah modelleri ileride üretilecek Humvee aracının atası sayabiliriz.

Cheetah ilk olarak San José, Kaliforniyada üretilmiş ardından Lamborghini firmasının bulunduğu Sant'Agata gönderilerek araç üzerinde son değişiklikler yapıldı. Araçta 180 bglik 5.9 litre hacmine sahip büyükçe bir Chrysler motor bulunuyordu. Motor aracın arka kısmına monte edilmişti. Şanzıman sistemi 3 ileri 1 geri vitesli ve otomatikti. Aracın gövdesi fiberglastan yapılmaydı. İçerisinde tam teçhizatlı sürücü dahil dört kişiye yetecek yer vardı.

Araç motorun arka kısma yerleştirilmesinden ötürü kendisi ile aynı ağırlığa sahip (2042 kg) araçlar içerisinde en az çekiş gücüne sahip olandı.

ABD Ordusu yaptığı denemelerin ardından deneme olarak üretilen Cheetah aracının tamamiyle hasara uğradığını bildirmiştir. Tamamıyla hasar kelimesinden kasıt araç hiçbir zaman Lamborghini veya MTIye geri gönderilmemiştir.[1]

Sonunda BAD ordusu AM General tarafından üretilen ve bu araca çok benzeyen HMMWV modelini almaya karar verdi.

Aslında bu projenin başarısız olmasında Lamborghini firmasının BMW adına üreteceği M1 siparişinin iptal edilmesi üzerine mali sıkıntıya girmesi etkili olmuştur.

Lamborghini daha sonra Lamborghini LM002 —(Lamborghini Countach ile aynı tasarıma sahip ancak önde 12-silindirlik motor bulunmaktadır) modelini üretmiştir.

Secenekler

  • Tavan ve Kapı Aparatı
  • Turboşarj Aparatı
  • Elektrikli Vinç Aparatı
  • Polis Aracı Aparatı
  • Zırhlı (Kevlar) Tavan Aparatı
  • Zırhlı (küçük kalibreli) Yakıt Deposu ve Radyatör
  • Silah Kaide Aparatı

Kaynakça

  1. ^ "Lamborghini Cars: Cheetah". 17 Kasım 2005. 19 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2006. 

Dış bağlantılar