Kızıl Dosya

Bugün Kızıl Dosya'in büyüleyici dünyasına gireceğiz. Kökeninden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar. Kızıl Dosya bilim ve teknolojiden kültür ve sanata kadar birçok alanda ilgi ve inceleme konusu olmuştur. Tarih boyunca Kızıl Dosya insanların yaşamlarında temel bir rol oynamış, inançlarını, geleneklerini ve yaşam tarzlarını etkilemiştir. Bu makalede, anlamından çağdaş dünyadaki sonuçlarına kadar Kızıl Dosya'in tüm yönlerini keşfedeceğiz ve bu çok alakalı konunun eksiksiz ve ayrıntılı bir görünümünü sunacağız. Kızıl Dosya hakkındaki bu keşif ve bilgi yolculuğunda bize katılın.

Kızıl Dosya
A Study in Scarlet
1887 tarihli ilk baskının kapağı
YazarArthur Conan Doyle
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
Yayım1887

Kızıl Dosya[a] Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılmış Sherlock Holmes romanıdır. İlk Sherlock Holmes macerası olması nedeniyle önemi büyüktür. Sherlock Holmes'ün en yakın arkadaşı ve hikâyelerinin anlatıcısı Dr. John Watson bu macerada tanışmıştır.

Sherlock Holmes ve Dr. John Watson tanıştıktan sonra 221B'deki evlerine taşınırlar. John Watson, tanıştıkları ilk andan itibaren dedektifimizin gözlem yeteneklerini muhteşem olarak tanımlar. İlk zamanlar bu yeteneğine oldukça şaşırmış ve hayran kalmıştır. Bu macerada Enoch J. Drebber ölümü üzerine araştırma yapan dedektifimiz olayı çözdükten sonra bu davanın o ana kadar karşılaştığı en ilgi çekici ve öğretici dava olduğunu bu davayı kaçırmış olsaydı kendini asla affetmeyeceğini söylemiştir.

Müfettiş Lestrade, Dedektif Gregson, Bayan Hudson gibi karakterler de ilk kez bu kitapta okuyucu karşısına çıkmıştır.

Uyarlamalar

Sherlock Holmes'ün modern dizi uyarlaması olan Sherlock'un ilk bölümü A Study in Pink bu romandan uyarlanmıştır.

Notlar

  1. ^ Orijinal adı A Study in Scarlet'tır. Türkçeye Kızıl Soruşturma, Kızıl Takip olarak da çevrilmiştir.