Bu yazıda Kan nakli'in büyüleyici dünyasını daha ayrıntılı olarak keşfedeceğiz. Kökeni ve evriminden mevcut toplum üzerindeki etkisine kadar Kan nakli ile ilgili tüm yönleri inceleyeceğiz. Ayrıntılı ve kapsamlı bir analiz aracılığıyla, Kan nakli'in ne anlama geldiğini ve düşünme, hareket etme ve çevremizdeki dünyayla ilişki kurma şeklimizi nasıl etkilediğini daha iyi anlamaya çalışacağız. Akademik dünyadaki öneminden popüler kültürdeki önemine kadar Kan nakli'in tüm yüzlerini ve mevcut gerçekliğimizi şekillendirmedeki rolünü keşfedeceğiz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Ekim 2020) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Kan bağışı, 18-65 yaş arasında ve vücut ağırlığı 50 kg'ın üzerinde olan sağlıklı kişiler kan verebilir. Erkekler en sık 3 ayda bir olmak üzere yılda en çok 4 kez; kadınlar ise en sık 4 ayda bir olmak üzere yılda en çok 3 defa kan verebilirler. İnsan vücudunda yaklaşık 5000-6000 ml kan vardır ve kan bağışında bulunan kişiden bir defada 450 mL kan alınır. Eksilen hacim, insan vücudunda saatler içinde tamamlanabilmektedir. Kan bağışı uygun kişilerden uygun koşullarda yapıldığında sağlık açısından herhangi bir risk taşımaz.
Kan bağışı yapabilmek için kişinin yaşı, kilosu, sağlık durumu, hemoglobin düzeyi başta olmak üzere pek çok kriter mevcuttur. Bağışçılar, bu kriterlere göre kan merkezi hekimi tarafından değerlendirilirler. Kan koldaki bir damara yerleştirilen plastik bir tüp aracılığıyla alınır.
Bağış olarak alınan her kan HIV, HCV, HBV ve sifiliz açısından test edilir. Ayrıca kan grubu açısından da kontrol edilir.
Rus bilim insanı Aleksandr Bogdanov, kan nakli üzerine en ciddi çalışmaları yapanlardandır.
![]() | Tıp ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |