Jean Racine

Günümüz dünyasında, Jean Racine giderek daha alakalı bir genel ilgi konusu haline geldi. Teknolojinin ilerlemesi ve toplumdaki değişimlerle birlikte Jean Racine, yalnızca alanında uzman kişilerin değil, kamuoyunun da dikkatini çekti. Bu nedenle Jean Racine'in en alakalı yönlerini araştırmak çok önemlidir, böylece farklı alanlarda ve bağlamlarda etkisi anlaşılabilir. Bu makalede, Jean Racine'in analizini derinlemesine inceleyerek onun farklı boyutlarını ve bugünkü sonuçlarını inceleyeceğiz. Kökeninden şu andaki evrimine kadar, Jean Racine'in etrafımızdaki dünyayı anlama şeklimizi nasıl şekillendirdiğine bir göz atacağız.

Jean Racine
Jean Racine'in portresi
Doğum22 Aralık 1639(1639-12-22)
La Ferté-Milon, Fransa
Ölüm21 Nisan 1699 (59 yaşında)
Paris, Fransa
MeslekOyun yazarı, şair
MilliyetFransız
Edebî akımNeoklasikalizm, Jansenizm

Jean Baptiste Racine (d. 22 Aralık 1639 - ö. 21 Nisan 1699), 17. yüzyıl Fransız edebiyatının önde gelen şairlerinden ve trajedi yazarlarından olan Racine iyi bir eğitim görmüştür.[1] Özellikle Yunan trajedi şairi Euripides (Öripid)'den etkilenen Racine, Fransız klasik trajedisinin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. XIV. Louis (Lui) döneminde saray tarihçiliği de yapmış olan Racine, eserlerinde Yunan mitolojisi, Filistin tarihi ve İngiliz saraylarından seçilmiş konulara yer vermiştir. Racine, eserlerinde genellikle tutkularına esir olmuş kişilere yer vermiştir.

Tanzimat Dönemi'nde yaşayan Türk edebiyatçılar üzerinde de etkili olan Racine'nin, Andromaque (Andromak), Bérénice (Berenis), Bajazet (Bayazıt), Iphigénie (İfijeni) ve Phèdre (Fedra) adlı eserleri ünlüdür.

Kaynakça

  1. ^ France, Peter (1995). The new Oxford companion to literature in French. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0198661252.