Bu makalede Huronian Buzul Çağı'i daha derinlemesine inceleyeceğiz, farklı yönlerini ve yaşamlarımız üzerindeki etkisini keşfedeceğiz. Huronian Buzul Çağı, dünya çapında milyonlarca kişinin dikkatini çeken, önemi ve alaka düzeyi konusunda tartışmalara ve düşüncelere yol açan bir konudur. Huronian Buzul Çağı'in analizini derinlemesine incelerken, onun çeşitli boyutlarını ve toplumumuzu, kültürümüzü ve dünyaya bakış açımızı nasıl etkilediğini keşfedeceğiz. Huronian Buzul Çağı, kökeninden bugünkü gelişimine kadar uzmanların ve kamuoyunun büyük ilgisini çeken bir konu olmaya devam ediyor. Huronian Buzul Çağı hakkında bu keşif ve düşünme yolculuğunda bize katılın.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Temmuz 2019) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Huronian Buzul Çağı, 2.400 milyon ile 2.100 milyon yıl öncesi arasında gerçekleşmiştir. Jeolojik geçmişin en sert ve en uzun buzul çağıdır. Paleoproterozoik dönemin Siderian ve Rhyacaian alt bölümleri boyunca gerçekleşmiştir. Bu dönemlerde yeryüzünde sadece Tek hücreliler için yaşam mevcuttu. Huronian Buzul Çağı boyunca yeryüzü Kartopu halini aldı. Kartopu Dünya yine bir başka buzul çağına bağlı olarak 650 milyon yıl önce de yaşanmıştır. Kartopu Dünya dönemlerinde yeryüzü birkaç kilometre kalınlığında buz ile kaplanmıştır, bu nedenle Buztopu Dünya denilse daha yerinde bile olabilir.
Bu her iki buzul çağı sonrasında yeryüzünde canlı yaşamında büyük atılımlar görülmektedir
İsmin kökeni: Kuzey Amerika'nın Huron Gölü bölgesinde buzul olamayan tortul sediment tabakalarının ayırdığı ve buzul çağı ile ilişkili üç ayrı buzul depozit tabakası saptanmaktadır. Bu nedenle bu buzul çağına Huronian ismi verilmiştir.
Oluşma nedenleri: Yeryüzünde bir buzul çağına yol açacak düzeyde sıcaklık düşmesine neden olarak şunlar öne sürülebilir: O dönemde zaten güneş radyasyonu belirgin olarak düşüktü. Bu güçsüz radyasyon suyun donma noktasının üstünde kalmasını ancak atmosferik metanın sera etkisiyle sağlayabiliyordu. Aerobik organizmalar geliştikçe artan oksijen, Oksijen Felaketi'ne (Büyük Oksijenlenme Devrimi'ne) yol açtı. Artmış oksijen atmosferde metan ile birleşerek metan düzeyinin azalmasına, dolayısıyla metan sera etkisinin zayıflamasına yol açtı. Düşen sıcaklık da buzullaşmayı tetikledi.
Bunun yanı sıra, yine sera etkisine sahip bir gaz olan karbondioksit de, taze bazalt kayalara kimyasal etkileşmeyle bağlanarak atmosferdeki düzeyini düşürdü ve sera etkisini zayıflattı.
Karbondioksit düzeyinin düşmesine 250 milyon yıl kadar süren bir volkanik etkinlik azalması da yol açmış olabilir.
Bu makale Wikipedia'nın İngilizce (en:Huronian glaciation) ve Fransızca (fr:Glaciation huronienne) bölümlerinden yararlanarak hazırlanmıştır.