Bu makalede, Hisse senedi'in büyüleyici dünyasına dalacağız, birçok yönünü inceleyeceğiz ve bu konunun/kişinin/tarihin sunduğu her şeyi keşfedeceğiz. Kökeninden bugünkü etkisine kadar tarihini, önemini ve toplumu etkilediği çeşitli yolları inceleyeceğiz. Ayrıntılı bir analiz aracılığıyla farklı bağlamlardaki önemini ve etrafımızdaki dünyayı nasıl şekillendirdiğini öğreneceğiz. Hisse senedi hakkında, şüphesiz size yenilenmiş ve zenginleştirici bir bakış açısı kazandıracak bir keşif ve öğrenme yolculuğuna çıkmaya hazırlanın.
Makale serilerinden |
![]() |
Finans piyasalarında hisse, bir şirketin sermaye stoku içindeki özkaynak sahipliği birimidir ve yatırım fonu, limited ortaklık ve gayrimenkul yatırım ortaklığı birimlerine atıfta bulunabilir.[1] Sermaye, bir teşebbüsün hisselerinin tamamını ifade eder. Bir şirketteki hisselerin sahibi, şirketin hissedarıdır (veya hisse sahibidir).[2] Pay, şirket ile hissedar arasındaki mülkiyet ilişkisini ifade eden bölünmez bir sermaye birimidir. Bir hissenin nominal değeri, görünen değeridir ve ihraç edilen hisselerin görünen değerlerinin toplamı bir şirketin sermayesini temsil eder,[3] bu hisselerin piyasa değerini yansıtmayabilir.
Hisse senedi veya pay senedi, bir şirketin anaparasının eş değer parçalarından biridir. Bir şirkete ait hisse senedini satın alan kişiler o şirketin ortakları arasına katılırlar. Hisse senedi, şirket ile hisse sahibi arasındaki özel ilişkiyi ifade eder.
Hisselerin mülkiyetinden elde edilen gelir temettüdür. Hisse senetleri, imtiyazlı hisseler, ertelenmiş hisseler, itfa edilebilir hisseler, bedelsiz hisseler, hak hisseleri ve çalışan hisse senedi opsiyon planı hisseleri gibi farklı hisse türleri vardır.
Şirketler çeşitli hisse senedi türlerini ihraç eder. Adi hisse senedi ve imtiyazlı hisse senedi en yaygın türler arasındadır ve bazı şirketlerin farklı hisse sınıfları vardır. Bu farklı hisse senedi türleri, oy haklarını, temettü ödemelerini ve şirket iflas ederse yatırımınızı telafi etme gibi hakları belirler.[4]
Adi hisse senetlerinin fiyatları, ne zaman işlem gördüklerine bağlı olarak değişir. Adi hisse senedi sahipleri, şirketin yönetim kurulu, birleşme ve devralmalar gibi işlerine oy verebilir. Adi hisse senedi genellikle size temettü alma hakkı verir, ancak temettü ödemesi alacağınız garanti edilmez. Şirketler kendi ihtiyaçlarına göre temettü ödemeyi veya ödememeyi tercih edebilir.
İmtiyazlı hisse senetleri, bir şirkette sahiplik hissesini temsil eder, ancak oy hakkı sunmaz. İmtiyazlı hisse senedi sahiplerinin temettü ödemeleri sabit (ve genellikle daha yüksek) olduğu için, temettülerden bekleyecekleri kesin getiri miktarını bilirler. Çevrilebilir imtiyazlı hisse senetleri, adi hisse senetlerine dönüştürülebilir.
![]() | Finans ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |