Bugün Finansal piyasalar'in büyüleyici dünyasına gireceğiz. İster tutku duyduğumuz bir konu olsun, ister tarihe damgasını vurmuş bir kişi, ister sadece andığımız bir tarih olsun, Finansal piyasalar derinlemesine araştırılmayı hak ediyor. Bu makale boyunca, Finansal piyasalar'in kökenlerinden günümüze etkilerine kadar en alakalı yönlerini keşfedeceğiz. Bunun nüanslarını derinlemesine inceleyeceğiz, sonuçlarını inceleyeceğiz ve bugünkü önemi üzerinde düşüneceğiz. Finansal piyasalar'de büyüleyici bir yolculuğa hazır olun!
Makale serilerinden |
![]() |
Mali piyasalar veya finansal piyasalar, fonların, fon fazlası olanlardan fon eksiği olanlara aktarılmasını sağlayan mekanizmalardır. Finansal piyasalar vadesi bakımından para piyasaları ve sermaye piyasaları olmak üzere ikiye ayrılırlar. Para piyasaları kısa süreli fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasalardır. Burada kısa süre ile kastedilen bir yıl ve daha kısa vadedir. Sermaye piyasaları ise uzun süreli fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasalardır. Burada ise uzun süre ile kastedilen bir yıldan uzun vadedir. Finansal piyasalar düşük işlem maliyet değeri ve etkin-piyasa hipotezini yansıtan fiyatlar olmasını da sağlar.
Finansal piyasalar, birkaç yüzyılı aşkın sürede önemli derecede gelişmiş ve likiditeyi artırmak için sürekli yenilik geçirmektedir. Hem genel piyasalar (birden çok emtianın işlem gördüğü) hem de özel piyasalar (yalnızca bir emtianın işlem gördüğü) bulunmaktadır.
![]() | Ekonomi veya finans ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |