Günümüz dünyasında, Havacılık ve uzay çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Havacılık ve uzay, toplum üzerindeki etkisinden günlük hayata olan etkilerine kadar her yaştan ve her kökenden bireyin ilgisini çekmiştir. Bu konuyu derinlemesine incelerken, kökeninden zaman içindeki evrimine kadar farklı yönlerini keşfetmek çok önemlidir. Bu makalede, bugün çok alakalı olan bu konunun eksiksiz ve derinlemesine bir vizyonunu sağlamak amacıyla Havacılık ve uzay'i ve bunun çeşitli alanlardaki sonuçlarını ayrıntılı olarak analiz edeceğiz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Mart 2022) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Havacılık ve uzay, tüm hava taşıt ve platformlarını kapsayan bir bilim dalı ve sektördür. Havacılık ve uzay kuruluşları, hava ve uzay araçlarını araştırma, tasarlama, üretme ve işletme ile ilgilenirler.
Havacılık ve uzay faaliyetleri genel olarak;
olarak gruplandırılabilir.
Ana madde: Havacılık
Havacılık sektörü; uçak, helikopter, zeplin, planör, balon, insansız hava aracı gibi atmosfer içi araç ve platformları bünyesinde barındırır. Bu sektörü askeri ve sivil havacılık olmak üzere ikiye ayırabiliriz.
Askeri havacılığı genel olarak bombardıman uçakları, avcı uçakları, nakliye araçları, eğitim uçakları, keşif uçakları ve taarruz helikopterleri oluşturur.
Sivil havacılık, askeri olmayan tüm havacılık faaliyetlerini kapsar. Sivil havacılığı da genel havacılık ve tarifeli yolcu taşımacılığı olarak ikiye ayırabiliriz.
Uzay sektörü; roket, uydu, uzay aracı, uzay istasyonu gibi atmosfer dışı araç ve platformları bünyesinde barındırır.
Havacılık ve uzay mühendisleri; hem atmosfer içi hem atmosfer dışı tüm araç ve platformların tasarımı, imalatı, inşası, onarılması ve işletilmesi ile sorumlu çok kapsamlı bir mühendislik dalıdır.
![]() | Havacılık ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
![]() | Uzay ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |