Günümüz dünyasında, Hırvatistan-Türkiye ilişkileri pek çok kişi için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Kişisel, mesleki ya da akademik düzeyde farklı alanlarda tartışma ve tartışma konusu haline geldi. Hırvatistan-Türkiye ilişkileri'in etkisi toplumda önemli bir şekilde hissedildi, çelişkili görüşlere yol açtı ve etkilerini daha derinlemesine inceleyen araştırma ve çalışmaları tetikledi. Hırvatistan-Türkiye ilişkileri, kuruluşundan bu yana dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çekerek gerçek bir ilgi uyandırdı ve profesyonelleri ve uzmanları konunun çeşitli yönlerini ve boyutlarını ele almaya motive etti. Bu bağlamda, Hırvatistan-Türkiye ilişkileri'in bugünkü rolünü ve günlük yaşam üzerindeki etkisini tam olarak araştırmak ve geleceğe yönelik projeksiyonunu düşünmek önemlidir.
![]() | |
![]() Hırvatistan |
![]() Türkiye |
---|
Hırvatistan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Hırvatistan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Hırvatistan'ın Ankara'da bir elçiliği ve İstanbul ile İzmir'de iki genel konsolosluğu vardır. Türkiye'nin Zagreb'de bir elçiliği vardır.
İki ülke arasındaki ilişkiler Hırvatistan'ın bağımsızlığıyla birlikte 1991'de başlamıştır. Diplomatik ilişkiler 1992'de gerçekleşmiştir.[1]
Hırvatistan ve Türkiye Avrupa Konseyi, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Dünya Ticaret Örgütü ve Akdeniz İçin Birlik'in ortak üyeleridir.
Hırvatistan'da 300 Türk yaşamaktadır.[2]
Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ticaret hacmi 2006 yılında $273.4 milyondur.[3]
2006'da, 22,300'den fazla Hırvat turist Türkiye'yi ziyaret etmiştir.[3]