Fianna

var1 konusu uzun zamandır ilgi ve tartışma konusu olmuştur. İster tarihsel bir konu, ister tanınmış bir kişi, isterse ilgili bir olay olsun, var1 farklı vesilelerle pek çok kişinin dikkatini çekmiştir. Yıllar boyunca var1, sonsuz fikir, teori ve farklı bakış açıları üreten araştırma, yansıma ve analiz konusu olmuştur. Bu makalede var1'in farklı bağlamlardaki etkisini ve alaka düzeyinin yanı sıra bugünkü sonuçlarını da derinlemesine inceleyeceğiz.

Fianna, eski İrlanda'da savaşçı bir grup olarak, cesaret ve sadakat simgesi olarak bilinir ve efsanelerde sıkça yer alır.

Fianna (İrlandaca telaffuz: , tekili fiann; İskoçça (Kelt dili)Fèinne, İskoçça (Kelt dili) telaffuz: ), İrlanda mitolojisinde küçük, yarı bağımsız savaşçı gruplar.

Fiannaíocht adı verilen hikâyelerde Fionn mac Cumhaill'ın önderliğinde atıldıkları maceraları anlatılan topluluğun tarihî kökenini Erken Orta Çağ İrlandasından aldığı düşünülmektedir. Erken İrlanda hukukuna dair metinlerde fiann adlı tarihî bir oluşuma dair atıflar bulunmaktadır. Bir fiann, veraset yoluyla toprak elde edememiş genç erkek ve kadın aristokratlardan oluşuyordu.[1] Fiann mensupları fénnid olarak anılırken liderlerine ise rígfénnid (fénnid kralı) denmekteydi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Dáibhí Ó Cróinín, Early Medieval Ireland, Longman, 1995, s. 88
  2. ^ Dictionary of the Irish Language, Compact Edition, İrlanda Kraliyet Akademisi, 1990, ss. 299, 507