Feminist tarih

Günümüz dünyasında Feminist tarih toplumda büyük ilgi gören ve tartışılan bir konudur. Feminist tarih, alaka düzeyi ve karmaşıklığı nedeniyle yıllardır her yaştan, cinsiyetten, sosyal sınıftan ve milletten insanın dikkatini çekmiştir. Zaman geçtikçe Feminist tarih, çelişkili fikirleri gündeme getiren ve insanlarda duygular uyandıran güncel bir konu olmaya devam ediyor. İster günlük yaşam üzerindeki etkisi, ister tarihsel önemi, ister geleceğe olan etkisi nedeniyle Feminist tarih, bizi düşünmeye ve yanıt aramaya motive eden ortak bir ilgi noktası haline geldi. Bu yazıda, bu ilgi çekici ve önemli konunun anlaşılmasına ve analizine katkıda bulunmak amacıyla Feminist tarih ile ilgili farklı yönleri ve bakış açılarını inceleyeceğiz.

Feminist tarih, tarihin, kadın bakış açısından yeniden okunması anlamına gelir. Feminist hareketin kökenlerini ve evrimini özetleyen feminizmin tarihi ile aynı şey değildir. Ayrıca, kadınların tarihsel olaylardaki rolüne odaklanan kadın tarihinden farklıdır. Feminist tarihin amacı, geçmişte kadın seslerinin ve seçimlerinin önemini iyileştirmek ve göstermek için kadın yazarların, sanatçıların, filozofların vb. yeniden keşfedilmesiyle tarihin kadın bakış açısını araştırmak ve aydınlatmaktır.[1][2][3]

Feminist tarih, tarihsel analizin tüm yönlerine toplumsal cinsiyet etkileri kazandırıp, toplumsal cinsiyeti tarihsel analizin tüm yönlerine dahil edecek şekilde değiştirmeye çalışır. Jill Matthews'e göre; "bu değişimin amacı politiktir: kadınları küçülten ve ezen tarihsel disiplinin uygulamalarına meydan okumak ve kadınlara özerklik ve öz tanımlama alanı sağlayan uygulamalar yaratmaktır."[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Cain, William E., ed. Making Feminist History: The Literary Scholarship of Sandra M. Gilbert and Susan Gubar (Garland Publications, 1994)
  2. ^ Laslitt, Barbara, Ruth-Ellen B. Joeres, Mary Jo Maynes, Evelyn Brooks Higginbotham, and Jeanne Barker-Nunn, ed. History and Theory: Feminist Research, Debates, Contestations (University of Chicago Press, 1997)
  3. ^ Lerner, Gerda, The Majority Finds Its Past: Placing Women in History (Oxford University Press, 1981)
  4. ^ Matthews (1986). "Feminist History". Labour History (50): 147-153. 

Dış bağlantılar