Ekofaşizm günümüz toplumunda büyük ilgi gören ve tartışılan bir konudur. İlgisi ve etkisi siyasetten insanların günlük yaşamlarına kadar farklı alanlarda açıkça görülmektedir. Çözüm arayışına yönelik tartışmaları ve eylemleri yönlendirerek kamuoyunun gündeminde kilit bir nokta haline geldi. Ekofaşizm hem uzmanların hem de vatandaşların dikkatini çekerek araştırmaları, gösterileri ve insanların bu konuyu algılama ve bu konudaki davranış biçimlerinde önemli değişiklikleri teşvik etti. Bu makalede, toplumumuzdaki önemine ilişkin kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sunmak amacıyla Ekofaşizm ile ilgili farklı bakış açılarını ve yönleri ayrıntılı ve objektif bir şekilde inceleyeceğiz.
Ekofaşizm, totaliter bir hükûmetin, bireylerin kendi çıkarlarını “doğanın organik bütünlüğüne” feda etmelerini istemleyeceği kuramsal bir politik modeldir.[1]
Kimi yazarlar bunu, çevre sorunlarıyla başa çıkmak için faşist politikalara başvurabilecek varsayımsal gelecekteki hükûmetlere atıfta bulunmak için kullandılar.[1] Diğer yazarlar bunu çevresel konulara odaklanan tarihsel[2][3] ve modern[4] faşist hareketlerin bölümlerine atıfta bulunmak için kullandılar.
Kaynakça
- ^ a b Zimmerman, Michael E. (2008). "Ecofascism". Taylor, Bron R. (Ed.). Encyclopedia of Religion and Nature, Volume 1. London, UK: Continuum. ss. 531-532. ISBN 978-1-44-112278-0.
- ^ "...the phenomenon one might call "actually existing ecofascism", that is, the preoccupation of authentically fascist movements with environmentalist concerns". Peter Staudenmeier, "Fascist Ecology: The 'Green Wing' of the Nazi Party and its Historical Antecedents in Germany". In "Ecofascism: Lessons from the German experience" 9 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by Janet Biehl and Peter Staudenmaier, 1995. Staudenmeier's and Biehl's book was based on the research results of Marie-Luise Heuser, "Was grün begann endete blutigrot. Von der Naturromantik zu den Reagrarisierungs- und Entvölkerungsplänen der SA und SS". In: Dieter Hassenpflug (Hrsg.): Industrialismus und Ökoromantik. Deutscher Universitätsverlag, 1991, 9783824440771. She showed that the SS extermination programs were based on ecological motives.
- ^ Olsen, Jonathan. 1999. Nature and Nationalism: Right-Wing Ecology and the Politics of Identity. New York: St. Martin's Press.
- ^ Matthew Phelan (22 Ekim 2018). "The Menace of Eco-Fascism". New York Review of Books. 21 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2022.