Dişli, Bolvadin

Dişli, Bolvadin günümüzde çeşitli alanlarda büyük ilgi ve tartışma uyandıran bir konudur. Etkisi genel olarak siyasete, ekonomiye, topluma ve kültüre kadar uzanıyor. Zaman ilerledikçe Dişli, Bolvadin birçok kişi için merkezi bir tartışma ve düşünce noktası haline geldi. İlgisi giderek artıyor ve etkisi günlük yaşamımızda daha da hissediliyor. Bu nedenle Dişli, Bolvadin'in ne anlama geldiğini ve hayatımıza ne gibi etkileri olduğunu tam olarak anlamak çok önemlidir. Bu yazıda bu çok önemli konuyu derinlemesine inceleyip birçok yönünü ve boyutunu tartışacağız.

Dişli
Harita
Afyonkarahisar'ın Türkiye'deki konumu
Afyonkarahisar'ın Türkiye'deki konumu
Afyonkarahisar üzerinde Dişli
Dişli
Dişli
Dişli'nin Afyonkarahisar ilindeki konumu
ÜlkeTürkiye
İlAfyonkarahisar
İlçeBolvadin
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • Belediye başkanıAhmet Mert (MHP)
Rakım1071 m
Nüfus
 (2024)
 • Toplam2.822
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0272
İl plaka kodu03
Posta kodu03330

Dişli, Afyonkarahisar ilinin Bolvadin ilçesine bağlı bir beldedir.

Coğrafya

Dişli Kasabası, Bolvadin'e 7 km Afyon‘a 60 km uzaklıktadır.

Tarihçe

Dişli, Oğuzların Kayı boyundan olup, eski bir yerleşim merkezidir. Halkın büyük kısmı Selçuklu yörüğüdür. Türkmen olanlar Bolvadin ve Emirdağ ilçelerinden gelenlerdir. Kasabanın etrafındaki höyüklerde bulunan malzemeler, buranın Anadolu'daki bütün devirleri yaşadığını gösterir. Kral yolu üzerinde olması, kısa zamanda gelişmesini ve Roma ve Bizans devirlerinde gelişerek büyük bir yerleşim merkezi olmasını sağlamıştır. Etrafında 10'dan fazla antik köy kalıntısı vardır. Buralardan çıkarılan mimari malzemeler cami, çeşme, köprü gibi yapılarda kullanılmıştır. Önemini İslami Dönemde de devam ettirmiştir.

Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran seferini anlatan Haydar Çelebi Ruznâmesi'nde ordunun 15 Mayıs 1514'te Deşlu karyesi (Dişli Köyü) konağında kaldığı yazılıdır. Kanuni Sultan Süleyman devrinde önemli bir yerleşim merkezidir. 1530 tarihli Karahisar-ı Sahib (Afyon) haritasında Dişenlü / Dişlü olarak anılmıştır. 16 ve 17. yüzyıldaki Celali İsyanlarında etrafındaki köyler dağılmış halkın büyük bir kısmı Dişli'ye göçmüştür. Rivayete göre 1690'lı yıllarda kasabanın kuzeybatısındaki İnlikaya mevkisine Selçuk adında cesur bir çoban yerleşir ve mağara olan ağılının etrafına hiçkimseyi sokmaz. Çoban öldükten sonra etraftan insanlar Dişli'ye yerleşmeye başlarlar. Etrafındaki Erkmen, Saraycık, Paşa köyü, Taşlı Höyük, Mıstığın Höyük, Beydini, Kışlacık, Bozok, Tosbalık, Dolavı, Bereket ve Üç Höyük mevkilerinin geçmişte insanların yaşadığı köyler olarak bilinmektedir.