Devrik matris

Bu makale, günümüzde büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu olan Devrik matris'i ele alacaktır. Devrik matris farklı alanlarda tartışmalara ve ihtilaflara yol açan, uzmanların, akademisyenlerin ve kamuoyunun ilgisini çeken bir konudur. Yıllar geçtikçe Devrik matris, toplum ve insanların günlük yaşamları üzerindeki etkisi nedeniyle giderek artan bir önem kazandı. Bu bağlamda, Devrik matris'i ayrıntılı olarak analiz etmek, farklı yönlerini, sonuçlarını ve olası çözümlerini araştırmak yerinde olacaktır. Benzer şekilde, yapıcı bir diyaloğu teşvik etmek ve bu konunun daha iyi anlaşılmasını teşvik etmek amacıyla Devrik matris hakkında objektif ve zenginleştirici bir bakış açısı sunmaya çalışacağız.

Matematiğin bir alt dalı olan doğrusal cebirde, bir matrisinin devriği ya da transpozu bu matrisin satırları ile sütunları karşılıklı yer değiştirilmesiyle elde edilen matrise denilir.[1] Devriği alınmış bir matrise devrik matris denilir.[2] Bir matrisinin devriği genellikle transpoz karşılığından hareketle şeklinde ifade edilir; ancak, kullanılan diğer gösterimler arasında , ve de vardır. Bir matrisin devriği aşağıdaki biçimlerde elde edilebilir:

  • matrisinin ana köşegene göre yansıması alınarak elde edilir,
  • matrisinin satırları matrisinin sütünları olarak yazılarak elde edilir,
  • matrisinin sütünları matrisinin satırları olarak yazılarak elde edilir.

matrisinin ögesi matrisinin ile gösterilen ögesine eşittir:

Eğer matrisi bir matris ise matrisi bir matristir. Bir sayılın (skaler) devriği yine o sayıldır.

Örnekler

Özellikler

, matrisleri ve sayılı için aşağıdaki özellikler geçerlidir:

  1. Bir matrisin devriğinin devriği kendisidir.
  2. Toplama işlemine göre yukardaki gibi dağıtılabilir.
  3. Matris çarpımının devriği yukardaki gibidir; matrislerin çarpımının sırası değişir ve iki matrisin de devriği alınır. Matris çarpımında sıra değişikliğine dikkat edilmesi gereklidir.
  4. Sayıl ile matris çarpımının devriği alınırken sayıl olduğu gibi bırakılır ve matrisin devriği alınır. Sayılın devriği kendisine eşittir ve matris ile sayıl çarpılırken çarpımın sırası önemli değildir.
  5. Kare bir matris için matrisin determinantı ile o matrisin devriğinin determinantı aynıdır.
  6. İki ve vektörünün, nokta çarpımı aşağıdaki gibi hesaplanabilir:
    Bu çarpımda şeklinde Einstein gösterimi kullanılarak yazılabilir. Burada alt imi ve üst iminin aynı olması üzerinden toplama yapılacağı manasına gelmektedir.
  7. Tersi alınabilir bir matrisin devriğinin de tersi alınabilir. Yukarıdaki matrisinin devriğinin tersi ile tersinin devriği birbirine eşittir. Herhangi bir matrisin tersinin devriğinin tersi kendisine eşittir. şeklinde yazım yukardaki eşitlikteki sağ veya sol taraftaki terimlerden herhangi birini ifade etmek için kullanılır.
  8. Eğer kare bir matris ise bu matrisin özdeğerleri ile devriklerinin özdeğerleri birbirine eşittir.

Kaynakça

  1. ^ Terimler.org sayfasında matrisin devriği teriminin tanımı. Erişim tarihi: 25 Ocak 2025.
  2. ^ Terimler.org sayfasında devrik matris teriminin tanımı. Erişim tarihi: 25 Ocak 2025.