Günümüz dünyasında Dönme süresi, uzmanların ve kamuoyunun dikkatini çeken, son derece alakalı bir konudur. Günlük yaşamın birçok alanına yayılan etkisi ile Dönme süresi, etrafındaki dünyayı daha iyi anlamak isteyenlerin ilgi odağı haline geldi. Dönme süresi toplum, kültür, ekonomi ve siyaset üzerindeki etkisiyle kendisini her alanda kaçınılmaz bir tartışma konusu olarak konumlandırdı. Bu makalede Dönme süresi ile ilgili farklı yönleri keşfederek kökenini, gelişimini ve mevcut dünyadaki yansımalarını analiz edeceğiz.
Dönme süresi, bir gök cisminin (yıldız, gezegen, doğal uydu veya asteroit) kendi ekseni etrafında tam bir dönüşü tamamlaması için geçen zamandır. Örneğin, Dünya'nın günün uzunluğuna karşılık gelen 24 saatlik bir dönme süresi vardır. Güneş'in yörüngesinde dönen her şey için aşağıdaki özellikler sayılabilir:
Örneğin, Dünya'nın yıldız dönüş süresi 23 saat 56 dakika 4 saniyedir ve güneş günü ortalama 24 saattir, yani yaklaşık 4 dakika (veya tam olarak 3 dakika 56 saniye) daha uzundur.[1][2] Güneş sisteminde Venüs ve Uranüs iki istisnadır çünkü ters yön yörüngeye sahiptirler, yani ters yönde dönerler. Bundan dolayı Venüs'ün 117 karasal günlük bir güneş günü vardır, bu da 243 karasal gün olan yıldız gününden daha kısadır. Dolayısıyla bu gezegenlerde Güneş sırasıyla batıda ve doğuda Dünya'nın tersinden doğar ve batar.