Günümüz dünyasında CDMA büyük önem ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Teknolojinin ilerlemesi ve küreselleşmeyle birlikte CDMA, insanların günlük yaşamlarında giderek daha önemli hale geldi. İş, sosyal veya kişisel alanda CDMA, toplumun tüm katmanlarını kapsayan bir tartışma ve düşünce konusu haline geldi. Bu makalede, CDMA'in farklı boyutlarını ve bakış açılarını inceleyerek insanların yaşamlarının çeşitli yönleri üzerindeki etkisini analiz edeceğiz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Nisan 2020) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
CDMA (Code division multiple access) kısaltmasından oluşur.
Code Division Multiple Access (CDMA)(Kod Bölmeli Çoklu Erişim—KBÇE) spread-spectrum (yayılı izge) teknolojisini kullanan bir iletim teknolojisidir.
Telekomünikasyonda, farklı kanallardan iletişim için üç farklı domain vardır. Bunlar frekans, zaman ve uzaydır. Zaman çoklamalı Time Division Multiple Access (TDMA), frekans çoklamalı Frequency-Division Multiple Access (FDMA) vardır.
TDMA de zaman uzayı, FDMA de frekans uzayı bölünerek iletişim kanalı oluşturulur. CDMA de kullanıcıların adeta farklı diller konuşması sağlanır. Yani aynı dili konuşanlar anlaşabilir mantığından hareketle farklı kullanıcılara farklı kullanıcı kodları verilerek farklı kanallar oluşturulması sağlanır.
CDMA teknolojisi kablolu, yani ev ve iş yerindeki sabit telefonların sim kartsız ve kablosuz kullanılabilmesini sağlamaktadır. CDMA normal sabit telefon abonelerinin bu telefonları sim kartsız klasik cep telefonları gibi yanlarında gezdirebilmelerini ve Ülkenin her yerinden kullanabilmelerini sağlayan bir sistemdir.
CDMA teknoloji sayesinde yüksek hızda veri kablosuz olarak taşınabilmektedir. CDMA teknolojini kullanarak ulaşılabilen en yüksek veri transferi 167 Gbit / saniye ile yapılmıştır.
CDMA özellikle çok yüksek hızlarda İnternet bağlantılarının taşınmasında kullanmaktadır.
![]() | Telekomünikasyon ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |