Bursa Devlet Tiyatrosu

Aşağıda sunulan makalede Bursa Devlet Tiyatrosu konusu detaylı ve kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır. Bursa Devlet Tiyatrosu farklı alanlarda büyük ilgi uyandıran ve son yıllarda önemi artan bir konudur. Bu makale boyunca, kökeni ve evriminden mevcut toplumdaki sonuçlarına kadar Bursa Devlet Tiyatrosu ile ilgili çeşitli yönler analiz edilecektir. Bu konuyla ilgili kapsamlı ve güncel bir vizyon sunmak amacıyla Bursa Devlet Tiyatrosu etrafında önerilen farklı bakış açıları ve yaklaşımlar üzerinde bir tur yapılacaktır. Ayrıca, Bursa Devlet Tiyatrosu'in şu anda ortaya çıkardığı zorluklar incelenecek ve bunların etkili bir şekilde ele alınmasına yönelik olası stratejiler ve çözümler sunulacak.

Bursa Devlet Tiyatrosu
KurucuTürkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı
Kuruluş tarihi1957) (1957)
KonumOsmangazi, Bursa, Türkiye

Bursa Devlet Tiyatrosu, Bursa'da 1957'den bu yana Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren yerleşik bölge tiyatrolarından biridir. Devlet Tiyatroları bünyesinde açılmış ilk bölge tiyatrosudur.

Tarihçe

Bursa Devlet Tiyatrosu'nun kullandığı Ahmed Vefik Paşa Tiyatrosu binası.

Vali İhsan Sabri Çağlayangil'in sinema olarak kullanılan eski Halkevi binasını tiyatro haline getirip 1957'de Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne devretmesi ile kuruldu.[1]

1957-1971 tarihleri arasında bir turne tiyatrosu olarak hizmet verdi.[2] 1971'de Ali Cengiz Çelenk'in müdürlüğü ile yerleşik düzene geçti ve kendi kadrosu ile repertuvarını oluşturdu.

Bursa Devlet Tiyatrosu'nun kullandığı tiyatro binası, adını Bursa'da ilk Türk tiyatrosunu kuran Vali Ahmet Vefik Paşa’dan alır. Ahmet Vefik Paşa, 1879-1882 yılları arasında Bursa’da valilik yapmış ve valiliği döneminde şehirde bir tiyatro kurmuştu. Ahmet Vefik Paşa’nın kurduğu ilk tiyatro, bugünkü Heykel'de, Ziraat Bankası merkez şubesi olan binanın yerinde idi ve ilk olarak Ahmet Vefik Paşa'nın adapte ettiği Moliere'in Meraklı adlı oyunu sahnelenmişti. Bugün kullanılan tiyatro binası ise 1935 yılında Vali Şefik Soyer tarafından Halkevi binası olarak yaptırılmıştır. Bina, 1950-1951'de Dr. Edip Akyürek tarafından genişletilerek bugünkü şeklini aldı ve sinema (Marmara Sineması) olarak kullanıldı. Bursa Devlet Tiyatrosu'na tahsis edilen bu bina, 28 Eylül 1957'de "Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu" adıyla perdelerini açtı. Açılışta Rossini’nin Sevil Berberi sahnelendi. 30 Eylül 1957’de Celal Esad Arseven’in yazdığı, Behzat Butakʼın sahneye koyduğu “III. Selim” oynandı.[3] Tiyatro müdürü olarak Ragıp Haykır görevlendirildi.

Lillian Helman imzalı “Küçük Tilkiler”, 1 Ekim 1971 tarihinde Bursa Devlet Tiyatrosu'nun yerleşik kadrosu ile Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu'nda sahnelediği ilk oyun oldu. İlk müdür, Ali Cengiz Çelenk idi. Daha sonra tiyatro müdürlüğünü Adnan Açıkdüşünenler, Yalın Tolga, Feyha Çelenk, Selim Gürata, Mehmet Gökçer, Halil Balkanlar, Arzu Tan Bayraktutan ve Ömer Naci Topcu gibi tiyatro sanatçıları üstlendi.

Bina içinde bir salon 1985 yılında oda tiyatrosu olarak düzenlenerek "Feraizcizade Mehmet Şakir Oda Tiyatrosu" adıyla hizmete girdi; böylece Bursa Devlet Tiyatrosu ikinci bir sahneye sahip oldu.

Kaynakça

Dış bağlantılar