Bizantion Kuşatması (324)

Modern dünyada Bizantion Kuşatması (324), toplumun farklı yönleri üzerindeki etkisi nedeniyle genel ilgi konusu haline geldi. Ekonomi üzerindeki etkisinden teknoloji ve kültürle olan ilgisine kadar Bizantion Kuşatması (324), dünyayı anlama biçimimizde bir dönüm noktasını temsil ediyor. Önemi coğrafi engelleri aşmış ve anlamı ve yansımaları hakkında küresel bir tartışmaya yol açmıştır. Bu makalede, Bizantion Kuşatması (324)'in birçok yönünü ve günümüz toplumundaki rolünü inceleyeceğiz, etkilerini ve geleceğini değişen ve dinamik bir bağlamda analiz edeceğiz.

Bizantion Kuşatması
Roma İç Savaşı
Tarih324
Bölge
Sonuç Konstantin tarafından ele geçirildi, Nova Roma adıyla Bizans İmparatorluğu'nun başkenti yapıldı
Komutanlar ve liderler
Konstantin Licinius

Bizantion Kuşatması, 324 yılında Konstantin'in Bizantion'a karşı gerçekleştirdiği muhasara.

Roma İmparatorluğu'nda tetrarşi anlayışıyla idareyi paylaşan ortak imparatorlardan II. Maximinus, bir diğer ortak imparator Licinius'a karşı harekete geçerek 313 yılında Bizantion'u ele geçirse de daha sonrasında Milvian Köprüsü Muharebesi ile saf dışı kalmış, Bizantion tekrar Licinus tarafından ele geçirilmiştir. Bunun ardından Konstantin ile ortak imparator olan Licinius Roma'nın doğu kesimindeki toprakları hâkimiyetine alsa da bu durum 324 yılına dek sürmüş, taht kavgasında Bizantion'a kadar geri çekilen Licinius burada şehrin kuşatma altına alınması sonucu Nikomedia'ya hareket etmiştir. Kuşatılan şehir Konstantin tarafından ele geçirilerek Nova Roma adıyla Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olarak yeniden inşa edilmiştir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Yavuz, Mehmet Fatih (2014). Byzantion: Byzas'tan Constantinus'a Antik İstanbul. İstanbul: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü. s. 393. ISBN 9786054642304. 
  2. ^ Arslan, Murat; Kaçar, Turhan (2017). Byzantion'dan Constantinopolis'e İstanbul Kuşatmaları. İstanbul: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü. s. 153. ISBN 9786054642670.