Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı

Günümüz dünyasında Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı, çok çeşitli bireyler, kuruluşlar ve topluluklar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Zaman geçtikçe Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı önem ve ilgi kazanmış, farklı alanlarda tartışmalara, araştırmalara ve tartışmalara yol açmıştır. Toplum üzerindeki etkisi, akademideki önemi, popüler kültür üzerindeki etkisi veya tarihteki önemi nedeniyle Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı sürekli ilgi ve tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bu makalede, Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı'in kökeninden günümüze kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz, çeşitli bağlamlardaki etkisini ve alaka düzeyini analiz edeceğiz.

Mezarlıkta yer alan anıt duvar

Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı, Güney Kore'nin Busan kentinde bulunan ve Birleşmiş Milletler tarafından yaptırılmış olan şehitliktir. Kore Savaşı'nda ölmüş BM Çokuluslu Gücü'nün askerleri için yaptırılmıştır.[1] Şehitlik içerisinde Türk askerlerinin yattığı kısıma "Busan Türk Şehitliği" adı verilmiştir.[2]

14,4 hektarlık bir alanda kurulu olan Kore Savaşı Mezarlığı 18 Ocak 1951'de inşa edilmiştir.[1]

Kore Savaşı Mezarlığı'nda 462 Türk şehit[1], 36 Amerikalı, 117 Hollandalı, 34 Yeni Zelandalı, 281 Avustralyalı, 378 Kanadalı, 44 Fransız, 1 Norveçli, 36 Güney Koreli, 11 Güney Afrikalı, 885 İngiliz ve 15 milliyeti bilinmeyen şehit askerler yatmaktadır. Savaş Mezarlığı'nda, her askerin adını ve milletini belirten yazılı bir taş bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Bakan Uraloğlu, Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı'nı ziyaret etti". www.aa.com.tr. 12 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2025. 
  2. ^ "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı / 404 : Aradığınız sayfa bulunamadı". www.aile.gov.tr. Erişim tarihi: 21 Mart 2025.