Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti

Günümüz dünyasında Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti her yaştan ve her kökenden insanın giderek artan ilgisini çeken bir konu haline geldi. Gerek tarihsel önemi, gerekse mevcut toplum üzerindeki etkisi veya gelecek açısından önemi nedeniyle Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kimseyi kayıtsız bırakmayacak bir konudur. Yıllar geçtikçe tartışmalara yol açtı, değişimleri tetikledi ve farklı disiplinlerde sonsuz araştırma ve çalışmalara yol açtı. Bu makalede, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'in birçok yönünü inceleyerek günlük hayatımızın ve bir bütün olarak toplumumuzun çeşitli yönleri üzerindeki etkisini analiz edeceğiz.

Başkurt ÖSSC
Башкирская Автономная Советская Социалистическая Республика
Башҡорт Автономиялы Совет Социалистик Республикаhы
Başkurt Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
1919-1990
Başkurt ÖSSC bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
BaşkentUfa
Yaygın dil(ler)Rusça, Başkurtça
HükûmetÖzerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Tarihçe 
• Kuruluşu
1919
• Dağılışı
1990
Para birimiRuble
Öncüller
Ardıllar
Başkurtistan
Başkurdistan

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Başkurtistan ÖSSC, (Başkırca: Başqort Avtonomiyalı Sovet Sotsialistik Resbulikahı, Башҡорт Автономиялы Совет Социалистик Республикаһы Rusça: Башкирская Автономная Советская Социалистическая Республика) Rusya SFSC içindeki bir Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir.[1][2]

Tarihi

Başkurdistan ÖSSC, 23 Mart 1919'da kurulmuştur. Rusya SFSC içinde kurulan ilk özerk cumhuriyettir. Başkenti Ufa'dır. Başkurtistan ÖSSC'nin zengin mineral kaynakları olup ülkeden özellikle yağ, doğal gaz, demir maden cevheri, manganez, bakır, tuz ve inşa taşı çıkarılmış, Sovyetler Birliği hükûmeti kaynakların bulunduğu yerlere sanayiler kurmuştur. Ülkenin büyük endüstriyel şehirleri ise Ufa, Sterlitamak ve Beloretsk'dir. 1989 yılında nüfusun %39'unu Ruslar, %28'ini Tatarlar, %22'sini Başkurtlar, %3'ünü Çuvaşlar ve %3'ünü Mariler oluşturmuştur. 31 Mart 1992'de yerini Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'ne bırakmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Smith, S. A. (2017). The Oxford handbook of the history of communism. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0198779414. 
  2. ^ Lovell, Stephen (2009). The Soviet Union: a very short introduction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0199238484. 

Ayrıca bakınız