Bu yazıda Bas klarnet konusunu farklı açılardan ele alarak, konunun günümüzdeki önemine ve güncelliğine değineceğiz. Bas klarnet, çeşitli sektörlerde artan ilgi uyandıran bir konudur ve ayrıntılı bir analiz, konunun birçok yönüne ışık tutabilir. Sonraki birkaç satır boyunca, Bas klarnet'in farklı yönlerini inceleyeceğiz ve okuyucunun bu konunun karmaşıklığını ve önemini tam olarak anlamasını sağlayacak farklı görüş ve yaklaşımları sunacağız. Çok disiplinli bir yaklaşımla, Bas klarnet'in ortaya çıkardığı sonuçları ve zorlukları derinlemesine inceleyeceğiz, böylece bu olgunun bilgisine ve anlaşılmasına katkıda bulunacak kapsamlı bir vizyon sunacağız.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Kasım 2019) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Bas klarnet (Fransızca: Clarinette basse, İtalyanca: Clarinetto basso ya da clarone, Almanca: Bassklarinette, İngilizce: Bass clarinet), normal klarnetin bir oktav kalından çalan çeşididir. Günümüzde Bas klarinet deyince akla si bemol bas klarinet gelmektedir. Bir de La bas klarinet vardır ve La klarinetin bir oktav kalından çalan çeşididir. Bazı besteciler eserlerinde gerek gördükleri için kullanmakla birlikte genelde partisyonlarda bu enstrümana pek sık rastlanmamaktadır. Çalıcı La bas klarinet partisini aktararak Si bemol bas klarinet ile çalabilir.
Bas klarinetin mekanizması ve çalış tekniği, normal Si bemol klarinet ile aynıdır. Yalnız çeviklik bakımından daha sınırlıdır. Çalgı düz olarak çok uzun olacağı için kalak bölümü yukarı doğru ve ağızlık bölümü 'S' şeklinde yapılır.[1] Kıvrılan bölümleri ise metal alaşımdan yapılır. Bas klarinetde Kor angle gibi ağır bir enstrüman olduğundan dolayı çalıcının boynuna asılan bir askı ile desteklenir.
Bas klarinetin notaları iki şekilde yazılır:
En ince sesleri pek kullanılmaz. Bazı klarinetler, en kalındaki mi bemol sesinin elde edilebileceği biçimde yapılmıştır. Kalın sesleri koyu, karanlık, madeni, orta sesleri ise normal klarinetin orta seslerindeki parlaklıktan biraz daha soluk bir tını özelliğine sahiptir.
Orkestradaki en önemli görevlerinden biri, tek başına veya fagot ile birlikte, tahta nefeslilerin çaldığı armonik yapıda bas partisini çalmaktır. Diğer yandan kalın sesler itek sayılı doğuşkanlarını da birlikte işittirdiğinden, solo olarak kullanımı çok ilginç, gizemli ve ürkütücü bir ses rengi sağlar. Bu nedenle Bas klarinete kendi ses renginin yansıtabileceği karakteristik solo pasajlar verilebilir.