Azamiye Kalesi

Modern dünyada, Azamiye Kalesi sürekli tartışılan bir konu ve dünya çapında milyonlarca insan için merkezi bir ilgi noktası olmuştur. Azamiye Kalesi, kamusal alanda ortaya çıkışından toplum üzerindeki etkisine kadar akademisyenlerin, aktivistlerin, siyasi liderlerin ve sıradan insanların dikkatini ve ilgisini çekti. Etkisi, popüler kültürden küresel ekonomiye kadar hayatın farklı alanlarına yayılıyor ve biz bu yeni milenyuma girerken anlamı ve geçerliliği gelişmeye devam ediyor. Bu makalede, Azamiye Kalesi'in günümüz dünyasındaki etkisini ve önemini tam olarak inceleyeceğiz, tarihini, yansımalarını ve geleceği şekillendirme potansiyelini analiz edeceğiz.

Azamiye Kalesi, Bağdad, Azemiye'deydi.

Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1534 yılında yaptırılmıştır. 1648'de Melek Ahmed Paşa, 1856'da Gözlüklü Reşid Paşa tarafından tamir ettirilmiştir. 1935 yılından sonra yıkılmaya başlayan kale duvarları, İmâm-ı Azam külliyesinin genişletilmesi sırasında 1959'da tamamen ortadan kaldırılmıştır.

Şii saldırılarından ve Dicle taşkınlarından sık sık zarar gören İmâm-ı Azam Ebu Hanife külliyesini korumak amacıyla yapılan Azamiye Kalesi, aynı adlı mahallenin etrafını çeviriyordu. Kareye yakın, dikdörtgen bir plânla tuğladan yapılan sur duvarlarının uzunluğu, Evliya Çelebi'nin hesabına göre 8.000 adım idi. Aşağa (aşağı) ve Yukarı olmak üzere 2 kapısı bulunan kalenin burçları, Bağdad kalesine benzemekteydi.

2.10 m. kalınlığındaki duvarlar tamamen tuğladan yapılmış olup üzeri kırmızı tuğla çamuru ile sıvanmıştır. Kalenin kapıları eyvan şeklinde ele alınmış, dizdar odalarıyla teşkilatlandırılmıştır. Burçların bir kısmı da 2 katlı hale getirilerek kale muhafızları için tahsis edilmiştir.

Bugün kaleden hiçbir izi kalmamıştır.