Günümüz dünyasında Avustralya Grubu farklı alanlarda pek çok kişinin dikkatini çeken bir konu. Toplum üzerindeki etkisinden bugünkü önemine kadar Avustralya Grubu birçok kişinin ilgi odağı haline geldi. Teknolojik gelişmeler ve toplumsal dinamiklerdeki değişimlerle birlikte Avustralya Grubu gelişmiş ve modern dünyanın taleplerine uyum sağlamıştır. Bu makalede, Avustralya Grubu'i ve mevcut bağlamdaki anlamını ve ayrıca bu konu etrafında var olan farklı bakış açılarını daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.
Avustralya Grubu kimyasal ve biyolojik silahları üretmek için gerekli olan teknolojinin izlenmesi ve kontrol altına alınması yoluyla bu tür silahların yagınlaşmasını önlemek amacıyla 1985'te (Irak'ın kimyasal silah kullanmasından sonra) kurulmuş olan gayri resmi ülkeler grubudur. Başlangıçta on beş ülkeden oluşan grup ilk toplantısını Eylül 1989'da Canberra'a gerçekleştirdi.[1] Grup şu anda Meksika dışındaki bütün OECD ülkeleri, Avrupa Komisyonu, 27 AB üyesi ülke, Hırvatistan, Ukrayna ve Arjantin ile birlikte toplam 41 üyeden oluşmaktadır.
ABD başkanı Barack Obama Kasım 2010'da Hindistan'a olan devlet ziyareti esnasında, Hindistan'ın BM Güvenlik Konseyi daimi üyeliği adaylığını[2] ve Nükleer Tedarikçiler Grubu, Avustralya Grubu ve Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi'ne katılımını ABD'nin desteklediğini duyurdu.[3][4]