Arap Hristiyanlar

Bu makale Arap Hristiyanlar'in çağdaş toplumun farklı alanlarındaki etkisini ve alaka düzeyini araştıracaktır. Ortaya çıkışından bu yana, Arap Hristiyanlar kültürel, sosyal, ekonomik ve politik yönleri etkileyerek insanların yaşamlarında temel bir rol oynamıştır. Tarih boyunca Arap Hristiyanlar, önemi ve anlamı üzerine tartışmalara ve düşüncelere yol açan bir çalışma ve ilgi konusu olmuştur. Eleştirel bir analiz yoluyla, Arap Hristiyanlar'in çeşitli alanlardaki etkisini ve giderek birbirine bağlı ve bağımlı hale gelen bir dünyada bugününü ve geleceğini daha iyi anlamaya çalışacağız.

Arap Hristiyanlar (Arapça: العرب المسيحيين Al-'Arab Al-Masihiyin) Hristiyanlık dinine mensup etnik Araplar,[1] Arap vatandaşları veya anadili Arapça olan kişilerdir. Birçok modern Arap Hristiyan Yemen'in Kahlani Qahtani olarak adlandırılan (Gassaniler, Lahmîler, Banu Judham ve Hamedan gibi) İslam öncesi kavimlerin soyundan gelir.

Günümüzde Arap Hristiyanlar

Türkiye

Çoğunlukla Hatay'da yaşayan Antakya Rumları, Türkiye'deki Arapça konuşan ve böylece Arap Hristiyan olarak kabul edilen topluluklardan biridir. Antakya ayrıca Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin tarihi merkezidir.

Diaspora

Günümüzde yüz binlerce Arap Hristiyan, Orta Doğu'nun dışında diaspora olarak yaşar. Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Küba, Şili, Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri ve Venezuela Arap Hristiyan diasporasının yoğun olduğu ülkelerdir. Ayrıca Avrupa'da özellikle de Birleşik Krallık, Fransa (Lübnan ve Kuzey Afrika ile olan tarihi bağlarından dolayı) ve İspanya (Fas'ın kuzeyi ile olan tarihi bağdan dolayı) ile düşük yoğunluğun olduğu Almanya, Hollanda, İrlanda, İtalya ve Yunanistan Arap Hristiyanların yaşadığı yerlerdir. Bunların içinde Avrupa ve Amerika kıtalarında 400.000 Arap Hristiyan'ın Filistin diasporası içinde yaşadığı tahmin edilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ 5 Kasım 2004 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "First, they are not recognized as distinct ethnic identities, but rather as segments from the wide "Arab nation" who are "of Christian faith."