Ara seçim

Günümüz dünyasında Ara seçim toplumda büyük önem kazanmış bir konudur. Yıllar geçtikçe Ara seçim'in önemi ve etkisi günlük hayatın farklı alanlarında daha da belirginleşiyor. İşyerindeki etkisinden sağlık ve refah üzerindeki etkisine kadar Ara seçim, her türlü alanda sürekli bir konuşma konusu haline geldi. Bu olguyu ve sonuçlarını tam olarak anlamak için farklı bakış açılarını analiz etmek ve Ara seçim etrafında yapıcı diyaloğu teşvik etmek çok önemlidir. Bu makalede, Ara seçim ile ilgili çeşitli yönleri ve onun günümüz toplumu üzerindeki etkisini inceleyeceğiz.

Ara seçim, iki genel seçim arasında, türlü nedenlerle boşalan milletvekilliği, belediye başkanlığı ve bunun gibi seçimle gelinen yerler için yasalar uyarınca yapılması gereken seçimdir.

Türkiye'de ara seçim Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 7. maddesine göre düzenlenir. Buna göre ara seçim, TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde yapılır. Anayasa gereği, ara seçim her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden 30 ay geçmedikçe ve genel seçimlere 1 yıl kala ara seçime gidilemez. Ancak, bir ilin veya seçim çevresinin TBMM'de üyesi kalmaması halinde boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk Pazar günü o seçim çevresinde ara seçime gidilir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Milletvekili Seçimi Kanunu 16 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..