Amiş

Modern dünyada, Amiş toplumun çeşitli alanlarında benzeri görülmemiş bir önem kazanmıştır. Ekonomiye olan etkisinden kültür ve politikaya olan etkisine kadar Amiş her yaştan ve her kesimden insanın sürekli ilgisini çeken bir konu haline geldi. Bu makalede, Amiş'in çeşitli boyutlarını kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz, zaman içindeki gelişimini ve günümüz dünyası üzerindeki etkisini analiz edeceğiz. Amiş, kökeninden günümüze kadar insanlık tarihinde silinmez bir iz bırakmıştır ve varlığı toplumumuzun gidişatını şekillendirmeye devam etmektedir.

Amiş
(Amisch veya Amische)
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Pensilvanya Almancası (Amişlerce "Deitsch" olarak adlandırır), Alemannisch Almanca (Cermen dil ailesine ait bir dil), İngilizce
Din

Amiş (Pensilvanya Almancası: Amisch, İngilizce: Amish), ABD'nin Pensilvanya ve Ortabatı eyaletlerinde (ve Kanada'da) yaygın olan tutucu bir Hristiyan mezhebidir. 18. ve 19. yüzyılda Almanya, Fransa ve İsviçre'den gelen göçmenler tarafından kurulmuştur. Amişler basit bir yaşama inanırlar, otomobil, telefon, elektrik gibi modern yaşamın kolaylıklarını kullanmaktan sakınırlar. Fayton kullanımı yaygındır. Bu insanlar kendilerini toplumdan dinsel inanışları yüzünden ayırırlar. Örneğin orduya katılmazlar. Kurucusu Jakop Ammann (1644 - 1712 ya da 1730) adlı İsviçrelidir.

Amiş çocuklar 8. sınıfta devlet okullarından alınarak evde eğitim görmeye başlarlar. Amiş inancından olanların başka mezhep ya da dinden biriyle evlenmesine izin verilmez ve kendilerinin fotoğrafını çektirmeleri yasaktır. Amişlerde rumspringa adında bir terim vardır. Bu terimin anlamı, insanların çocukken değil yetişkinken vaftiz edilmesi yani yaşam tarzı konusunda bir seçim yapması ve Amiş kurallarını benimsemesi için yeterince büyümesidir. Aforoz denen bir sistem daha vardır. Amiş ihtiyarlar kurallara uymayanları aforoz ederler yani kişinin o çiftliğe bir daha geri dönememesi için yasak koyarlar. Amiş kurallarını çiğneyenler çiftlikten kovulur. Genelde kurallar katıdır.[1]

Galeri

Wikimedia Commons'ta Amiş ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça

  1. ^ "Sakal kesen Amişler Suçsuzuz dedi / BBC Türkçe". 21 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2012.