İoannis Ksifilinus

Günümüz dünyasında İoannis Ksifilinus toplumun çeşitli kesimlerinde büyük ilgi ve alaka konusu olmaya devam ediyor. İoannis Ksifilinus, kişisel, profesyonel, akademik ya da sosyal düzeyde geniş kitlelerin ilgisini çeken bir konu olmaya devam ediyor. Zamanda ilerledikçe İoannis Ksifilinus'in önemi giderek daha belirgin hale geliyor ve yaşamlarımız üzerindeki etkisi önemini koruyor. Bu makalede, İoannis Ksifilinus ile ilgili farklı yönleri ve onun günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisini keşfedeceğiz, farklı bağlamlardaki ilgisini analiz edeceğiz ve zaman içindeki gelişimini inceleyeceğiz.

İoannis Xiphilinus, 11. yüzyıl'ın ikinci yarısında Konstantinopolis'de yaşayan ve tarihçi Cassius Dio'nun eserlerinin özetlerini çıkartan Bizanslı tarihçi. İoannis bir keşiş ve tanınmış bir hatip olup, Konstantinopolis Patriği VIII. İoannis'in yeğeniydi.[1]

Dio'un özeti, Michael Parapinaces'in (1071-1078) emriyle hazırlanmış ancak bitirilememiştir. Pompey ve Caesar'ın düşüşünden Alexander Severus'a kadar olan dönemi anlatan 36-80 arası kitapları kapsar. Antoninus Pius'un ve Marcus Aurelius'un saltanatının başlarına ait 70. kitap görünüşe göre kayıptır ve 78 ve 79. kitapların bozulmuş orijinali kullanılmış olmalıdır. Xiphilinus, çalışmasını her bölüm bir imparatorun hayatını kapsayacak şekilde bölümlere ayırmıştır. Konsül adlarını atlamış ve orijinal metni düzenlemiş ya da değiştirmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Erich Trapp. "Johannes Xiphilinos der Jüngere." In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon. Vol. 3, Bautz, Herzberg 1992, ss. 618–619.