Bu makalede, günümüzde büyük önem taşıyan ve farklı alanlarda büyük önem kazanan İkinci Konstantinopolis Konsili konusuna değinilecektir. İkinci Konstantinopolis Konsili, günlük yaşamın çeşitli yönlerinde etkisi önemli olduğundan hem uzmanların hem de genel olarak toplumun ilgisini çeken bir konudur. Bu doğrultuda, İkinci Konstantinopolis Konsili'in önemi, sonuçları ve olası çözümleri ile mevcut toplum üzerindeki etkisi derinlemesine analiz edilecektir. Ayrıca konunun kapsamını ve önemini daha iyi anlamamızı sağlayacak kapsamlı bir vizyon sunmak amacıyla bu konuya ilişkin farklı bakış açıları incelenecektir.
İkinci İstanbul Konsili, Doğu Ortodoksları, Roma Katolikleri ile birçok diğer batı Hristiyanlarının 5. ekümenik konsili olarak kabul edilir. 5 Mayıs ile 2 Haziran 553 tarihleri arasında, İmparator I. Justinianus'un çağrısı ile toplanmıştır. Katılımcılar ağırlıklı olarak doğu pisikoposlarıydı, sadece 6 batı (Kartacalı) piskopos mevcuttu. İstanbul Patriği Eutychius tarafından yönetilmiştir.
Konseyin asıl işi, 551'de İmparator I. Justinianus'un Üç Metin'e karşı yazdığı fermanla yapılan kınamaları onaylamaktır.