Bu makalede Ülüş sistemi'i ve onun günlük hayatımızın farklı yönleri üzerindeki etkisini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Ülüş sistemi, kökeninden evrimine kadar çevremizdeki dünyayla etkileşim şeklimizde temel bir rol oynadı. Yıllar geçtikçe Ülüş sistemi bitmek bilmeyen tartışmalara ve tartışmalara yol açarak akademisyenlerin, profesyonellerin ve kamuoyunun ilgisini çeken bir konu haline geldi. Bu analiz aracılığıyla Ülüş sistemi'in çeşitli yönlerine ve mevcut toplumumuz üzerindeki etkisine ışık tutmaya çalışacağız.
Bu madde veya bölüm Ülüş adlı maddeye çok benzemektedir ve bu iki maddenin tek başlık altında birleştirilmesi önerilmektedir. Birleştirme işlemi yapıldıktan sonra sayfaya {{Geçmiş birleştir}} şablonunu ekleyiniz. |
Ülüş sistemi tarihi Türk ve Moğol devletlerinde idari sistemdi. Türkçedeki Üleş sözü "pay" manasına gelmektedir.[1][2]
Tarihçi Halil İnalcık'a göre, egemenlik sadece Kağan'ın değil aynı zamanda onun aile üyelerinin idi.[3] Onun için Kağan tarafından ailenin her bir üyesine ülkenin bir parçası (payı) veriliyordu. Bu payın adı ülüş idi. Ancak Kürşat Koçak'a göre ülüşler üst düzey yöneticilere de veriliyordu.[4] Bu sistem Orta Çağ'daki yurtluk sistemine benzemektedir. Ancak Lev Gumilyov Avrupa tipi bir feodalizmin olmadığını vurgulamaktadır.[5] Lev Gumilyov'a göre bu uygulama ikinci yüzyılda Güneyli Hunlar tarafından geliştirilmiştir.[5] Göktürk Kağanlığı, Uygur Kağanlığı, Moğol İmparatorluğu ve Orta Asya'nın diğer devletlerinde uygulanmıştır.