Günümüz dünyasında İç Makedon Devrimci Örgütü farklı alanlarda büyük ilgi gören ve tartışılan bir konu haline geldi. Politikadan popüler kültüre kadar pek çok kişinin dikkatini çeken İç Makedon Devrimci Örgütü, benzeri görülmemiş tartışmalara yol açtı. Etkisi her yerde hissedildi; geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek üzerine düşüncelere yol açtı. Bu makalede, İç Makedon Devrimci Örgütü'in birçok yönünü ve boyutunu inceleyeceğiz, günümüz toplumundaki yansımalarını analiz edeceğiz ve bu olguya benzersiz bir bakış açısı sunacağız.
İç Makedon Devrimci Örgütü (İMDÖ) (Bulgarca: Вътрешна Македонска Революционна Организация (ВМРО), Vǎtrešna Makedonska Revoljucionna Organizacija (VMRO), Makedonca: Внатрешна Македонска Револуционерна Организација, Vnatrešna Makedonska Revolucionerna Organizacija), 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyılın başında Osmanlı’nın Avrupa topraklarında etkin olmuş devrimci ulusal bağımsızlık hareketi.
1893'te[4] kurulan örgütün ilk hedeflerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun Makedonya ve Edirne bölgelerinde özerklik kazanmak iken, daha sonra Balkan siyasetinde Bulgarların çıkarlarını gözeten bir yapıya dönüştü.[5] 1896 yılında Osmanlılara karşı gerilla taktikleri kullanan örgüt, devlet içinde devlet kurarak vergi toplamayı başardı. Bu çabalar İlinden İsyanı’nı da beraberinde getirdi.
Örgüt, 21 Ağustos 1901 tarihinde Amerikalı Protestan misyonerler Ellen Maria Stone ile Katerina Stefanova-Tsilka'yı fidye amacıyla kaçırmıştır. Bayan Stone Olayı (İngilizce: Miss Stone Affair; Bulgarca: Афера "Мис Стоун") olarak bilinen bu kaçırma yaklaşık 6 ay sonra talep edilen fidyenin ödenmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasıyla son erdi.