Günümüz dünyasında Çarşaf dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çekmiştir. İster toplum üzerindeki etkisi, ister pazardaki önemi, ister popüler kültür üzerindeki etkisi nedeniyle Çarşaf her zaman şaşırtmayı ve trend yaratmayı sürdüren bir konudur. Çarşaf, başlangıcından günümüze kadar günlük yaşamın çeşitli yönlerinde temel bir rol oynamış, çelişkili görüşler yaratmış ve kamuoyunda sürekli ilgi uyandırmıştır. Bu makalede, Çarşaf'in etkisini ve önemini daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz, zaman içindeki gelişimini ve bugünkü anlamını analiz edeceğiz.
Çarşaf, yatak takımı olarak tek başına veya çift halinde kullanılan, uzunluğu ve genişliği şilteden daha büyük olan ve şilte veya yatağın hemen üzerine, ancak battaniyelerin ve diğer yatak takımlarının (örneğin yorgan ve yatak örtüleri ) altına serilen bir üründür.
Çarşaf terimi ilk olarak 15. yüzyılda kullanılmıştır.[1] Çarşaflar geleneksel olarak beyazdı ve pamuk, keten veya ipekten yapılırdı. Günümüzde ise çeşitli renk ve desenler kullanılıyor.
Çarşaflar düz veya lastikli (fitted) olarak iki ana kategoriye ayrılır. Düz bir çarşaf, basitçe dikdörtgen bir kumaş tabakası iken, lastikli bir çarşafın dört köşesi ve bazen sadece alt tabaka olarak kullanılmak üzere elastik takılmış iki veya dört kenarı vardır. Lastikli çarşaf elastik bir ip yerine büzme ipi kullanılarak da sabitlenebilir. Takılı bir alt çarşafın amacı, yatak kullanımdayken şilteden kaymasını engellemektir.
Pamuk ve pamuk karışımları pazara hakim malzemelerdir. En yaygın kullanımı pamuk ve polyester karışımıdır. Pamuk, emicilik ve yumuşak bir tutuş sağlarken, polyester dayanıklılık ve kırışmazlık sağlar.[2] Nevresim üretiminde kullanılan diğer yaygın lifler arasında keten, ipek, Bitkisel ipek ve bambu, suni ipek, liyosel, Mikroteks veya Mikrofiber ve polipropilen bulunur. Polipropilen (olefin), düşük bir maliyetle üretilen ve tipik olarak acil barınaklarda veya hastanelerde tek kullanımlık örtü olarak kullanılan hipoalerjenik, eğrilerek bağlanmış bir malzemedir.
Çarşafların kalitesi genellikleinç karesi başına düşen iplik sayısıyla ifade edilir. Genel olarak, iplik sayısı ne kadar yüksek olursa, çarşaf o kadar yumuşak olur, ancak ipliğin örgüsü ve türü, malzemenin "tutuşunu" etkileyebilir. Böylece daha düşük iplik numarasına sahip bir tabaka aslında daha yüksek numaraya sahip bir tabakadan daha yumuşak olabilir. Daha ince iplikler daha ince bir tabaka kumaş oluşturma eğiliminde olduğundan, iplik kalitesi çarşafların görünümünde ve dokunma hissinde de rol oynar. Kat, tabakanın ne kadar ağır hissettirdiği konusunda rol oynar. Kat, tabaka oluşturulurken kaç lifin birlikte büküldüğünü temsil eder. 2 katlı 300 ilmekli bir kumaş, tek katlı 600 ilmekli bir kumaştan daha ağır olacaktır.
En yaygın yapılar muslin, perkal, saten, flanel ve örme jarsedir.[3] Düz bir dokumada çözgü ve atkı birer birer kesişir. Satenin birden fazla (genellikle 3-4) üst ipliği ve bir alt ipliği vardır.[4]
Çarşaflar, düşük sıcaklıkta su ve kurutma ayarları kullanılarak[5] haftada yaklaşık bir kez yıkanmalıdır.[5] Kahve lekelerini, idrarı veya toz akarları gibi alerjenleri yok etmek için ılık su kullanılabilir.[5] Kumaşın nefes alabilirliğini azaltan kalıntı bıraktıkları için yumuşatıcı kullanılması önerilmez.[5]
|ad1=
eksik |soyadı1=
(yardım)
|ad1=
eksik |soyadı1=
(yardım)
|ad1=
eksik |soyadı1=
(yardım)
We’re not the only ones who recommend changing or washing sheets weekly. This is pretty much universal advice from most expert sources, including Martha Stewart and Good Housekeeping. And it’s also the recommendation in five books we consulted: Laundry by Cheryl Mendelson, Simply Clean by Clean Mama founder Becky Rapinchuk, Real Simple Cleaning by Kathleen Squires, Clean My Space by Clean My Space founder Melissa Maker, and Laundry Hints & Tips by Cindy Harris.Yazar
|ad1=
eksik |soyadı1=
(yardım)