Zorunlu oylama

Günümüz dünyasında Zorunlu oylama pek çok kişinin dikkatini çeken bir konu. Teknolojinin ilerlemesi ve küreselleşmeyle birlikte Zorunlu oylama toplumun çeşitli kesimlerini ilgilendiren bir konu haline geldi. Zorunlu oylama, sağlık üzerindeki etkisinden ekonomi üzerindeki etkisine kadar pek çok tartışmaya ve geniş bir görüş yelpazesine yol açtı. Bu makalede Zorunlu oylama ile ilgili farklı bakış açılarını inceleyeceğiz ve mevcut bağlamda önemini tartışacağız. Zorunlu oylama, tarihsel kökeninden geleceğe olası etkilerine kadar kimseyi kayıtsız bırakmayan bir konudur.

Zorunlu oylama, bazı ülkelerde uygun vatandaşların kayıt yaptırması ve seçimlerde oy kullanması şartıdır. Geçerli bir sebep olmaksızın bunu yapmayanlara genellikle cezai işlem uygulanmaktadır. Günümüzde, 10 Latin Amerika ülkesi de dahil olmak üzere 21 ülke, Aralık 2021 itibarıyla resmi olarak zorunlu oylamaya sahiptir ve bu ülkelerin bir kısmı bunu uygulamamaktadır.[1] Boş oylar kullanılabileceğinden ve sayılacağından, oy verilecek partiyi seçmek zorunlu değildir.

Teknik olarak, zorunlu oylama, vatandaşların yalnızca isimlerini seçmen kütüğünden çıkarmak için bir oy kullanma yerine gitmelerini gerektiren bir uygulamadır. Gizli oylama nedeniyle, insanlar oy kullansalar da kullanmasalar da oy kullanmaya zorlanabilir.[2]

Kaynakça

  1. ^ The current listing appears to reflect the situation as of December 2021. The World Factbook - Field Listing: Suffrage 27 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Gardasevic, Toplak (2022). "Chapter 4: Voting Rights and Limitations". Schultz, Toplak (Ed.). Routledge Handbook of Election Law. Routledge. ss. 32–45. ISBN 9781138393363. 

Dış bağlantılar