Bu makalede, Zebra (programlama dili) konusunu derinlemesine inceleyeceğiz, kökenlerini, günümüz toplumu üzerindeki etkisini ve geleceğe yönelik olası sonuçlarını analiz edeceğiz. Zebra (programlama dili), uzmanların ve kamuoyunun dikkatini çeken, farklı alanlarda tartışma ve yansıma yaratan bir konudur. Yıllar geçtikçe Zebra (programlama dili) gelişti ve değişen koşullara uyum sağlayarak tüm nesilleri etkiledi ve tarihe damgasını vurdu. Multidisipliner bir yaklaşımla, Zebra (programlama dili)'in geçmişteki öneminden günümüz dünyasındaki önemine kadar çeşitli perspektifleri ele alacağız, böylece onun günümüz toplumundaki önemini ve rolünü daha iyi anlamamıza olanak tanıyan kapsamlı bir vizyon sağlayacağız.
Zebra dil logosu | |
Etkilendikleri | ANSI BASIC |
---|---|
Platformu | muhtelif |
Zebra Programlama Dili (İng. Zebra Programming Language (ZPL)), bir sayfa tanım dilidir. Öncelikle etiketleme uygulamalarında kullanılır. Asıl ZPL geliştirilerek eski dille tam bağdaşmayan ZPL II türetilmiştir. Bu arada ZPL II, birçok üreticinin etiket yazıcılarıyla tümleştirilmiştir.
Daha sonra Zebra Temel Yorumlayıcısı (İng. Zebra Basic Interpreter (ZBI)) yazıcı yazılımıyla bağdaştırıldı. Bu gelişme, üreticilerce ZPL II'ye doğru bir ilerleme olarak görülen bu adımla Zebra ANSI Basic doğrultusunda oldu. Öncelikle Zebra ile kod iç yapısını değiştirmeye gerek kalmadan yazıcı değiştirebilme hedeflenmektedir. Bunun için değiştirilecek olan yazıcının bir rakip firmanın etiket yazılımını kullanması şarttır. ZBI ile Zebra yazıcısının "yabancı" bir veri formatı aldığında bunu ZPL II formatına çevirmesi mümkün olmaktadır.
Bazı yazıcılar eski yazıcılar için olan Eltron Programming Language (EPL)'i de anlamaktadır.
Zebra'da komutlar her zaman Düzeltme işaretleriyle başlar ('^
'). Halihazırda ZPL II'nin 170'ten fazla komutu vardır. Her bir formatlama ^XA
komutayla başlayıp ^XZ
ile bitmek zorundadır.[1] Mesela yazı tipi büyüklüğü, yazıcıya ^ADN,x,x
komutuyla haber verilir. Burada x
bir tam sayıdır. ^ADN,18,10
en küçük, ^ADN,180,100
de en büyük boydur.