Yezîdiyye

Günümüzde Yezîdiyye pek çok insanın hayatında yer alan bir konudur. Zaman geçtikçe Yezîdiyye daha alakalı hale geldi ve hem uzmanların hem de amatörlerin ilgisini çekti. Etkisi modadan teknolojiye kadar birçok alanı kapsıyor ve etkisi siyasetten kültüre ve genel olarak topluma kadar çok çeşitli alanlarda gözlemlenebiliyor. Bu yazıda Yezîdiyye ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz ve günümüz dünyasındaki rolünü anlamaya çalışacağız. Kökeninden evrimine ve geleceğe yansımasına kadar, bu büyüleyici konunun günümüzdeki sonuçlarına ve önemine ışık tutmak amacıyla derinlemesine inceleyeceğiz.

Yezîdiyye, Yezîd bin Ebî Ûneyse'nin taraftarlarının oluşturduğu Berberi[1] Hariciler'den olan en-Nekkariyye ve el-Mülhide isimleriyle de tanınan bir fırka.[2]

Tarihçe

Ebu Kudama Yezid bin Fendin el-İfrikî[3] tarafından 784'te İfrikîye'de İbadiliğin bir kolu olarak kuruldu.[4] Ebu-Yezid Mâkhlad/Mukhallad ibn Keyrâd en-Nukkarî ismindeki Sufri önder idaresinde Fatımîler'e karşı İfrikîye'de ayaklandılar. 944 tarihinde Kayrevan'ı ele geçirdiler ve Susa'yı kuşattılar. 947 tarihinde yenildiler.[5] Kalıntılarının Tunus'ta Cerbe adasında yaşamakta olduğu düşünülmektedir.[4]

Kaynakça

  1. ^ İbn-i Haldun, Berberi Tarihi.
  2. ^ Ebû Zehra, Muhammed İslâm’da Siyâsî ve İ’tikadî Mezhepler Tarihi, Ethem Ruhi Fığlalı ve Osman Eskicioğlu Tercümesi, Yağmur, İstanbul, 1970.
  3. ^ "Abu Qudama Yazid ben Fendin al-Ifreni". 18 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2019. 
  4. ^ a b E. van Donzel, (Ed.) (1994). Islamic Desk Reference. Brill Publishers. s. 323. ISBN 90-04-09738-4. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2019.