Yaşodhara

Günümüz dünyasında Yaşodhara çok fazla ilgi ve tartışma yaratan bir konudur. Yaşodhara, başlangıcından günümüze kadar farklı alanlardaki uzmanların inceleme ve düşünme konusu olmuştur. Toplum, ekonomi, kültür ve hatta siyaset üzerindeki etkisi zaman içinde önemli olmuştur. Bu makalede, Yaşodhara ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz, mevcut bağlamdaki alaka düzeyini ve gelecekteki olası etkisini analiz edeceğiz. Ayrıca, bu konuyla ilgili geniş ve eksiksiz bir vizyon sunmak amacıyla Yaşodhara etrafında var olan çeşitli bakış açılarını ve görüşleri inceleyeceğiz.

Yaşodhara veya Yaşodara (Hintçe: यशोधरा, romanize: Yaśodharā veya İngilizce yaygın yazım: Yashodhara) Hint tarihinde ve Budizm inancı tarihi içeresinde (sonradan Buddha olarak anılan) Siddharta'nın karısıdır.

Prens Siddhartha'nın akrabalarından birinin kızı olduğu bilgisi mevcuttur. Rahula adında bir çocukları olmuştur.[1]

Yaşamı

Kral Suppabuddha ve kraliçe Amita'nın kızıydı.[2] Yaşodhara, her ikisi de 16 yaşındayken Şakya prensi Siddhartha ile evlendi. 29 yaşındayken Rahula adını verdikleri bir erkek çocuk doğurdu. Bu tek çocuklarıydı, çünkü Prens Siddharta bundan sonra sarayı terk ederek aydınlanma arayışı içine girdi. Yaşodhara bunu öğrendiğinde kedere kapıldı. Böylece basit ve sade bir hayat sürmeye karar verdi. Akrabaları ona bakacaklarını söyleyen haberler gönderseler de, bu teklifleri kabul etmedi. Eski kocasını görebilme imkanı elde ettiğinde ise artık onu görmeye gitmedi ama oğlu Rahula'ya babasıyla görüşmeye gitmesini söyledi. Kendisi için şöyle düşünüyordu: "Elbette herhangi bir erdem elde ettiysem, o benim huzuruma gelecektir." Buddha, dileğini yerine getirmek için huzuruna gelerek sabrını ve fedakarlığını takdir etti. Yaşodhara'nın 78 yaşında öldüğü söylenmektedir.[3]

Kaynakça

  • The First Buddhist Women: Translations and Commentaries on the Therigatha Author: Susan Murcott, ISBN 0-938077-42-2 (İngilizce)
  • Life of Princess Yashodara: Wife and Disciple of the Lord Buddha Devee, Sunity (Author) and Bhuban Mohen Murkerjie (Illustrator), Kessinger Publishing, 2003 (Reprint of the original 1929 edition), ISBN 978-0-7661-5844-3 (13), ISBN 0-7661-5844-6 (10) (İngilizce)

Dipnotlar

  1. ^ Budizm'de Dört Temel Gerçek, Sekiz Dilimli Yol ve Nirvana - İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, Prf.Dr. Ahmet Güç, Ekrem Sert, Yıl 2020, Cilt:5 Sayı:12, Tarih: 30.06.2020
  2. ^ Stars at Dawn: Forgotten Stories of Women in the Buddha's Life - Wendy Garling (2016); Shambhala Publications. p. 83. ISBN 9780834840300. (İngilizce)
  3. ^ The life of a forgotten Buddhist heroine unfolds 31 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Sundaytimes; Yazan: Randima Attygalle, Tarih: 29 Nisan 2018 (İngilizce)

Daş bağlantılar