Günümüz dünyasında Vikipedi:Biçem el kitabı/Listeler, toplumun farklı kesimlerindeki insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Vikipedi:Biçem el kitabı/Listeler, akademik alandan işyerine kadar karar alma, başkalarıyla ilişki kurma ve çevremizdeki dünyayı algılama şeklimizi etkileyen tartışmalar, düşünceler ve analizler üretti. Bu yazıda, bu karmaşık ve büyüleyici konuya kapsamlı ve dengeli bir bakış açısı sunmak amacıyla Vikipedi:Biçem el kitabı/Listeler ile ilgili farklı bakış açılarını ve görüşleri inceleyeceğiz.
Bu yönerge, Türkçe Vikipedi'nin Biçem El Kitabı'nın bir parçasıdır. Yönerge, kullanıcıların uyması istenen genel olarak kabul edilmiş bir standart oluşturmaktadır; ancak kullanıcıların yönergenin uygulanması konusunda sağduyu ile hareket etmesi beklenir ve bazı durumlarda istisnalar söz konusu olabilir. Bu sayfada yapılacak önemli düzenlemelerin fikir birliğini yansıtması gerekir. Şüpheye düştüğünüz durumlarda, konuyu ilk önce tartışma sayfasında gündeme getirin. |
Biçem el kitabı |
---|
Vikipedi yönergeleri |
---|
Davranış |
Tartışma |
İçerik |
Değişiklik |
Organizasyon |
Biçem |
Proje içeriği |
Vikipedi'deki listelerin 3 ana amacı vardır:
Kategoriler gibi, listeler de içerdikleri maddelerdeki değişikliklerin kolay takip edilebilmesini sağlayan "İlgili değişiklikler" özelliğine sahiptir. listelerdeki bu özellik sayesinde, kategorilerden farklı olarak, listeden silinen maddeler de görünebilir. Daha genel olarak, listelerdeki ilgili değişiklikler, kategorilerin aksine, bir sayfa geçmişine sahiptir.
Listelere ilişkin olası problemleri önlemek için dahil etme kriterleri Vikipedi:Doğrulanabilirlik ile uyumlu olmalıdır. Bu şu demektir, eğer bir kişi X olarak listeleniyorsa, o kişi güvenilir yayımlanmış bir kaynakta X olarak belirlenmiş, tanımlanmış olmalıdır. Ayrıca Vikipedi:Özgün araştırmalara yer vermemek ilkesini de dahil etme kriterlerini seçerken göz ardı etmeyiniz: önemli olarak doğrulanamayacak veya genel olarak kabul görmemiş yeni kriterler üretmektense genel olarak kabul görmüş bir kriteri tercih ediniz.
Listeler her zaman, özellikle de zor veya tartımalı konularda önemli ve saygın kaynaklarca yapılmış tanımlamalara dayanan eleman kriterlerini belirten kesin ifadeler içermelidir. Tanımlamaların kendilerinin tartışmalı olduğu durumlara dikkat ediniz. Vikipedi'deki birçok liste herhangi bir eleman kriteri belirtilmeden oluşturulmuştur ve editörler sadece listenin isminden yola çıkarak nelerin eklenmesi, dahil edilmesi gerektiğini varsayarlar. Bir listeye nelerin eklenebileceği "bariz gözükse" dahi açıkça belirtmek ima etmek veya vurgulamaktan daha yararlıdır.
Vikipedi'de, 3 temel liste tasarımı vardır:
Format şudur:
== Liste başlığı ==
* Örnek 1 * Örnek 2 * Örnek 3
Tarz açısından, liste ögeleri büyük harfle başlamalıdır. Sonunda ise nokta, virgül veya noktalı virgül bulunmamalıdır. Ancak, eğer liste ögesi bir veya daha fazla tam cümleden oluşuyorsa sonuna nokta konur.
Bu tarz uzun listeler veya hem bağlantı hem de açıklayıcı metin içeren girdi listeleri için uygundur. Ayrıca madde zaten birkaç başlık ve/veya alt-başlığa sahipse bu tarz uygundur.
Başlık doğrudan değişiklik noktası sağlar, eğer bölüm değişikliğini aktif edilirse. Aynı zamanda listeyi saptayabilecek otomatik içindekiler tablosu sunar. Bununla birlikte, bu gerekli değildir.
Birçok Vikipedist bu tarzı daha kolay okunabilir bulur.
Üsttekine benzer şekilde fakat # sembolü kullanarak bir numaralı liste oluşturabilirsiniz. Format şöyledir (Numaralandırmanın düzgün biçimde sıralı olması için liste öğelerinden hiçbirinin boş bir satırla ayrılmamış olması gerekir):
== Liste başlığı ==
# Örnek 1 # Örnek 2 # Örnek 3
Format şudur:
Liste başlığı: örnek 1, örnek 2, örnek 3
Format şudur:
; Terim 1: Tanım 1 ; Terim 2: Tanım 2 ; Terim 3: Tanım 3
Aşağıdaki gibi yapmacık listeler yerine, gerçek tanım listeleri kullanınız
* Terim — Tanım
veya
* '''Terim''': Tanım
Çoğu durumda, tanım listelerinin yerine tablo kullanılması daha uygundur.
Listeleri görüntülemek için tablo kullanmak (gereksiz karmaşık kodlar içermesi ve üzerinde değişiklik yapılmasının zorluğu nedeniyle) göz korkutucu olmasına rağmen, üçten fazla sütuna gerek duyulması gibi durumlarda kullanılması yarar sağlar. Bakınız Yardım:Tablo.
Bir liste tek başına bir madde olabileceği gibi, bir maddenin içinde de geçebilir.
Bu tip listelere örnek olarak "Ayrıca bakınız", "İlgili maddeler", "Kaynakça" ve "Dış bağlantılar" alt başlıkları verilebilir.
Tamamlanmamış listelerin başına veya sonuna şu şablonu ekleyiniz:
{{eksik liste}}