Bugün çok alakalı hale gelen bir konuya değinmek istiyoruz: Valinor. Valinor'in günümüz toplumundaki öneminden, insanların hayatlarına olan etkisinden, hatta tarihteki öneminden bahsediyor olsak da bu konu her zaman ilgi uyandırmaya devam ediyor. Valinor, kökeninden günlük yaşam üzerindeki etkisine kadar tartışma ve yansıma konusu olmuştur. Bu makalede, hayatımızdaki gerçek kapsamını ve anlamını anlamak için Valinor'in farklı yönlerini inceleyeceğiz.
Valinor (Sindarin Elfçesi'nde Valannor) ya da Ölümsüz Topraklar, J.R.R. Tolkien evreninde hayalî bir mekan.[1]
Orta Dünya'nın ve Arda'nın en batısındaki kıtadır.[2] Arda yaratıldıktan sonra, Valar ve yardımcıları Maiar Arda'ya inerek kendileri için ve Ilúvatar'ın çocukları için Valinor'u yapmıştır.[1] Valinor'un kralı olarak Taniquetil'de oturan Manwë ve eşi Varda tahtlarından dünyayı yönetmişlerdir.[1] Başkenti Valmar, Taniquetil'in batısında yer alır.[1]
Daha sonra Elflerden birçoğu bu kıtaya ulaşarak kendileri için yerleşim yerleri kurmuşlardır.[1] Orta Dünya'dan gelen bu halkın yaşadığı yerlere Eldamar denmiştir.[1] Tirion, Valimar ve Alqualondë şehirleri Eldamar'ın en ünlü yerleşim yerleridir.[1] İnsanlar tarafından Valinor, Arda tanrılarının yaşadığı yer olarak bilinmektedir. Valar bu topraklara sadece Elfleri davet etmiştir. Birçok elf belli bir süre Orta Dünya'da kaldıktan sonra Ölümsüz Topraklar'a gitmiştir.
Melkor, Öfke Savaşı'nda yenildikten sonra Valinor, Arda'dan ayrılıp gizlendi ve Orta Dünya halklarının ulaşamayacağı bir mekan haline geldi.
Yüzük Kardeşliği sona erdiğinde, Yüzük Kardeşliği'nin mensuplarından ilk önce Gandalf ve Frodo, bir süre sonra Samwise Gamgee, Aragorn'un ölümünden sonra Legolas ve Gimli Valinor'a yelken açmıştır. Denir ki, Bu yolculukarında onlara Valinor'u elflerin yol gösterici yıldızı Eärendil'in ışığı yardım etmiş.
![]() | Orta Dünya ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |