VI. Tigran

Bu yazıda, bugün büyük önem taşıyan bir konu olan VI. Tigran'i ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Tarih boyunca VI. Tigran, hem akademide hem de popüler alanda büyük ilgi uyandıran tartışma ve tartışmaların konusu olmuştur. VI. Tigran, kökeninden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar insan yaşamının çeşitli alanlarında temel bir rol oynamıştır. Kapsamlı bir analiz yoluyla, VI. Tigran ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz, önemini, sonuçlarını ve çağdaş dünyadaki ilgisini araştıracağız. Hiç şüphesiz VI. Tigran, günümüz toplumundaki etkisini ve erişimini anlamak için derinlemesine ve ayrıntılı bir şekilde araştırılmayı hak eden bir konudur.

VI. Tigran, 58 - 63 yılları arasında tahta çıkmış olan Ermenistan kralı. 58 yılı baharında Romalı general Corbulo, Kapadokya üzerinden Ermenistana girdi ve Artaxata'ya doğru, kuzeyinde I. Pharsman ve güneybatısında Kommagene kralı IV. Antiohos olduğu halde ilerlemeye başladı. I. Tiridatis, Corbulo'nun ateşe verdiği başkentinden kaçmak zorunda kaldı. Yaz aylarında Corbulo Tigranocerta'ya doğru harekete geçti ve direnen tek kaleyide geçerek şehre ulaştı. Ermenilerin çoğu direnmekten vazgeçti ve Roma tarafından atanacak bir prensi kabul etme kararı aldı. Nero tacı, Kapadokya kralları soyundan gelen Tigranes'e vardi.

Tigran, küçük bir komşu vasal krallık olan Adiabene'yi işgal etti ve kralı Monobazes'i tutsak aldı. Part kralı I. Vologases bu hareketin bir Roma kışkırtması olduğuna karar verdi. Ermenistana saldırdı ve Tigranocerta'yı kuşattı. Nihayetinde Partlar ve Romalılar arasında bir barış anlaşması imzalandı ve Tiridatis Roma'ya bağlı bir vasal kral olmak şartıyla yeniden Ermenistan kralı oldu. Tacını Roma'da İmparator Nero'nun elinden aldı. IV. Tigran 63 yılında tahtan feragat etmek zorunda kaldı.

Kaynakça