Günümüzde Uzunçalar, modern toplumda büyük önem kazanmış bir konudur. Uzunçalar ortaya çıkışından bu yana günlük yaşamın farklı yönlerini önemli ölçüde etkilemiş, çeşitli alanlarda tartışmalara, tartışmalara ve değişikliklere yol açmıştır. Uzunçalar'in etkisi kültürde, ekonomide, teknolojide, politikada ve diğer pek çok alanda mevcuttur ve bu da onu geniş bir yelpazedeki insanların ilgisini çeken bir konu haline getirmektedir. Bu makalede Uzunçalar ile ilgili çeşitli yönleri, zaman içindeki gelişimini ve günümüz toplumu üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Ek olarak, sürekli değişen dünyamızda Uzunçalar'in gelecekteki olası etkilerini tartışacağız.
Uzunçalar, bir müzik albümünün tamamından ya da içinden seçme 8-10 parçasından oluşan plaklara verilen alt isimdir. Bu plaklar 33 1/3 devir olarak kaydedilirler.[1] Çapları ortalama 30 santimetredir. Uzunçalar plakların bir yüzüne ortalama 23 dakikalık şarkı kaydedilebilir. Plastik malzemeden yapılırlar. Plak üzerine kayıtlar, günümüz kayıtlarının aksine dijital değil analog olarak yapılmaktadır.
1980'li yıllarda kasetler, plakların yerini almaya başlamıştır.
Türkiye'nin ilk LP'si (uzunçaları) Mesut Aytunca'nın yönettiği Silüetler'in 1967 yılında kendi grup adlarıyla çıkardıkları plaklarıdır. Onu da Zeki Müren'in 1968 yılında çıkardığı Kimi Dertten İçermiş ve yine aynı sene Ajda Pekkan'ın kendi adıyla çıkarttığı ilk albümü takip etmiştir. İkilinin ikinci albümleri de LP olarak yayınlanmıştır.
![]() | Müzik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |