Uluslararası mahkeme

Günümüz dünyasında Uluslararası mahkeme, günlük yaşamın farklı yönlerine etkisi nedeniyle büyük önem kazanan bir konudur. Teknolojinin ve küreselleşmenin ilerlemesiyle birlikte, Uluslararası mahkeme çağdaş toplumda giderek daha önemli hale geldi. Politikadan ekonomiye, kültürden eğitime kadar, Uluslararası mahkeme farklı alanların gelişimini önemli ölçüde etkilemiştir. Bu makalede Uluslararası mahkeme'in önemini ve günlük yaşamın çeşitli yönleri üzerindeki etkisini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz.

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi

Uluslararası mahkemeler, uluslar arasındaki antlaşmalarla veya Birleşmiş Milletler gibi uluslararası bir örgüt tarafından oluşturulur ve ad hoc mahkemeleri ve daimi kurumları içerir, ancak tamamen ulusal otorite altında ortaya çıkan mahkemeleri hariç tutar.

Tanım

Uluslararası mahkeme, taraflardan birinin devlet veya uluslararası örgüt (veya bunların bir organı) olabileceği davalara bakan ve uluslararası hukuk temelinde bağlayıcı kararlar vermek üzere önceden belirlenmiş usul kurallarını izleyen bağımsız yargıçlardan oluşan uluslararası bir örgüt veya uluslararası örgütün bir organıdır.[1]

Tarihçe

Uluslararası mahkemelerin ilk örnekleri arasında İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan Nürnberg ve Tokyo mahkemeleri yer almaktadır. En önemlileri Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) olmak üzere, bu tür birkaç uluslararası mahkeme halen Hollanda'nın Lahey kentinde bulunmaktadır. Başka yerlerde de, genellikle yargı yetkileri belirli bir ülke, küresel veya bölgesel bir hükümetler arası veya uluslar üstü kuruluş veya Ruanda'daki soykırımla ilgilenen Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi tarihi bir mesele ile sınırlı olan başka uluslararası mahkemeler mevcuttur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Romano, Cesare P.R.; Alter, Karen J.; Shany, Yuval (2013). The Oxford Handbook of International Adjudication. Oxford University Press. ss. 4-9. ISBN 9780199660681.