Tower Bridge

Günümüz dünyasında Tower Bridge, günlük yaşamın farklı alanlarını etkileyen yönleri kapsadığı için geniş bir toplum yelpazesinin ilgi odağı haline geldi. Tower Bridge, tarihteki öneminden bugünkü etkisine kadar çeşitli sektörlerin ilgisini çekmiş, etkileri ve sonuçları hakkında tartışmalara ve düşüncelere yol açmıştır. Bu makalede, Tower Bridge'e ilişkin farklı bakış açıları ve yaklaşımları inceleyerek, onun mevcut bağlamdaki önemini ve farklı disiplinlerle olan ilişkisini analiz edeceğiz.

Kule Köprüsü'ne kuzey doğusundan bir bakış

Tower Bridge (Türkçe anlamı: Kule Köprüsü), Birleşik Krallık'ın Londra şehrinde Thames Nehri üzerinde yer alan iki katlı bir açılır kapanır köprüdür.

Yıllar boyunca, İngiliz başkenti nehir üzerinde kentin iki yakasındaki trafiği birleştirmiştir. Londra Kulesi'ne yakın olduğu için "Kule Köprüsü" olarak adlandırılmıştır. 1894'te kullanıma açılan köprü, baskül köprü türü köprülerin en ünlülerinden biridir. Köprü yüksek seviyeden iki yatay yürüyüş yolu ve aşağıdan bir araba yoluyla birbirine bağlanmış iki kuleden oluşur.

Tarihçe

Yıllar boyunca İngiliz başkentinde nehir üzerinde kentin iki yakasındaki trafiği birleştirecek ilave bir köprüye gereksinim duyulmuştur fakat yapılması planlanan köprü Londra Köprüsü ile Londra Kulesi arasında limana erişimi engellerdi. Sonunda iki mimar -Horace Jones ve John Wolfe Barry- mükemmel bir çözüm buldu: bu, en büyük deniz araçlarının bile geçişine imkân veren açılır-kapanır bir köprüydü. 1876 yılında açılan köprü proje yarışmasının sonucunda, Horace Jones'un köprü projesi 1884 yılında kabul edildi.

İnşası

Kule Köprüsü'nün inşası. (iç görünüm)
1892 yılında Kule Köprüsü'nün inşası (dış görünüm)

Köprünün inşası 1886 yılında başlayıp 8 yıl sürdü. Köprü, nehrin iki yakasındaki iskelelere birer köprü inşa edilmesini, köprülerin arasındaki yolun iki kanat halinde 83° açı ile açılarak nehir trafiğine izin vermesini öngörüyordu. O dönemde köprü kanatlarının açılması hidrolik bir düzenekle sağlanmaktaydı. Bugün, hidrolik sistemin yerine elektrikli bir sistem kullanılmaktadır.

Galeri