Teratom

Teratom konusu günümüz toplumunda büyük ilgi uyandıran bir konu. Yıllardır Teratom tartışmalara, araştırmalara ve tartışmalara konu oldu. Günlük yaşamın temel yönlerinin yanı sıra insan doğasına ilişkin daha derin soruları da ele alan bir temadır. Zamanla Teratom gelişip toplumdaki değişikliklere uyum sağlayarak çevremizdeki dünyayı algılama ve anlama biçimimizde önemli bir unsur haline geldi. Bu makalede, Teratom ile ilgili farklı yönleri keşfedeceğiz, farklı alanlardaki etkisini ve günümüzdeki önemini analiz edeceğiz. Teratom hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin!

Bir sezaryen operasyonu sırasında keşfedilen küçük (4 cm) bir yumurtalık “dermoid kist”i

Teratom bir tümör türüdür. Terimin etimolojik kökeni eski Yunanca'da “canavar tümör” anlamına gelen bir terimdir. Teratom her üç gelişme hücresi katmanını (ektoderm, mezoderm ve endoderm) da içeren, cenine özgü dokulardan oluşmuş bir tümördür. Teratomlar genellikle erkeklerin testislerinde, kadınların yumurtalıklarında ve çocukların kuyruksokumunda ortaya çıkarlar. Teratomlar üç kategoriye ayrılır:

  • Doygun (iyi huyludur) teratomlar.
  • Doygun olmayan (kötü huyludur) teratomlar.
  • Monodermik ya da özel teratomlar.

İçi dolu, katı bir teratomda, sinir, kemik, bağırsak parçaları bulunabilir, bunlar genellikle kötü huyludur (habis). "Kistik teratom"da ise körelmiş çeşitli dokular (deri, diş, saç vs.) bulunabilir bunlar genellikle iyi huyludur. Teratom kistleri, sıklıkla ektodermden yapılmış olduklarından, bunlara "dermoid kist" denir. Bu dermoid kist ya da "doygun (matür) teratom"a daha ziyade kuyruksokumu bölgesinde rastlanır.

Dış bağlantılar