Temmuz Ültimatomu

Bugün, yıllardır pek çok kişinin ilgisini çeken bir konu olan Temmuz Ültimatomu'in büyüleyici dünyasına giriyoruz. Ortaya çıkışından bu yana, Temmuz Ültimatomu çalışma, tartışma ve ihtilaf konusu olmuştur ve bu da onu bugün son derece güncel bir konu haline getirmiştir. Bu makale boyunca, kökeninden mevcut toplum üzerindeki etkisine kadar Temmuz Ültimatomu ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz. Şüphesiz bu kimseyi kayıtsız bırakmayacak bir konu ve eminiz ki ilerleyen satırlarda Temmuz Ültimatomu hakkında etkileyici ve ilginç bilgiler bulacaksınız. Bu keşif ve öğrenme yolculuğumuzda bize katılın!

Temmuz Ültimatomu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun 23 Temmuz 1914 tarihinde Sırbistan Krallığı'na verdiği ültimatomdur. Bu ültimatom, Avrupa'da siyasi krize neden oldu. Sonrasında ise I. Dünya Savaşı'na neden oldu. Ültimatomun nedeni, Avusturya tahtının veliahtı olan Arşidük Franz Ferdinand'ın, Sırp milliyetçi Nedeljko Çabrinoviç tarafından öldürülmeye çalışılmasıydı. Her ne kadar Arşidük suikasttan sağ kurtulsa da aynı gün içerisinde bir başka Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip tarafından öldürüldü.

Bu ültimatom 10 maddeden oluşuyordu ve egemenlik haklarının büyük bir kısmını suistimal ediyordu. Sırplar birkaç madde dışında hepsini kabul etti. Reddettiği maddelerin uluslararası bir komisyonda görüşülmesini istedi. Britanya bu sorunu çözmek için Avrupa konferansına Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Alman İmparatorluğu'nu davet etti ancak ikisi de bu konferansı reddetti.[1]

Ültimatom içeriği (bir bölümü)

  1. Habsburg Hanedanlığına karşı yapılan her türlü eylemin yasaklanması.
  2. Genel eğitimin ve Sırp milliyetçiliğine yol açacak kitapların kaldırılması.
  3. Avusturya-Macaristan'a karşı propaganda yapmakla suçlanan tüm subay ve memurların görevden uzaklaştırılıp cezalandırılması.
  4. 28 Haziran komplosu ile ilgili soruşturma açılması.
  5. Sırbistan'ın her türlü silah ve patlayıcı ticaretini durdurması.

Kaynakça

  1. ^ Birinci Dünya Savaşı Tarihi. Kronik Yayınları. s. 25.