Temas öncesi profilaksi

Günümüz dünyasında Temas öncesi profilaksi çeşitli alanlarda büyük önem kazanmıştır. Siyasi, sosyal, kültürel veya teknolojik alanda Temas öncesi profilaksi kendisini merkezi bir tartışma ve ilgi konusu olarak konumlandırdı. Etkisi insanların günlük yaşamlarında olduğu kadar toplumların dinamiklerinde ve farklı endüstrilerin evriminde de görülmüştür. Bu yazıda Temas öncesi profilaksi'in günümüzdeki anlam ve öneminin yanı sıra hayatımızın farklı yönleri üzerindeki etkisini araştıracağız. Ayrıca, Temas öncesi profilaksi'in çağdaş dünyada nasıl bir referans noktası olmaya devam ettiğini ve gelecekte de alaka düzeyinin nasıl artmaya devam edeceğini analiz edeceğiz.

HIV ile temas öncesi profilaksi için kullanılan bir tenofovir/emtrisitabin kombinasyonu olan Truvada tabletleri

Temas öncesi profilaksi (PrEP), hastalığa neden olan bir ajana, genellikle bir virüse henüz maruz kalmamış kişilerde hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla ilaçların kullanılmasıdır. Terim tipik olarak HIV/AIDS'in önlenmesi için bir strateji olarak bazı antiviral ilaçların kullanımına atıfta bulunur.[1] PrEP, HIV negatif olan ancak HIV bulaşma riski yüksek olan cinsel yönden aktif yetişkinler, intravenöz uyuşturucu kullanan kişiler (ilaç enjeksiyonu) ve sero-uyumsuz cinsel olarak aktif çiftlere uygulanır.[2]

Belirtildiği şekilde kullanıldığında, PrEP'in oldukça etkili olduğu ve HIV bulaş riskini %99'a kadar azalttığı gösterilmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Pre-Exposure Prophylaxis". HIV.gov. 3 Aralık 2019. 28 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Preexposure prophylaxis for the prevention of HIV infection in the United States - 2014" (PDF). Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 11 Nisan 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2017. 
  3. ^ "Effectiveness of Prevention Strategies to Reduce the Risk of Acquiring or Transmitting HIV". Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 12 Kasım 2019. 10 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar