Tam diferansiyel denklem

Aşağıda sunulan makalede Tam diferansiyel denklem konusu detaylı ve kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır. Tam diferansiyel denklem farklı alanlarda büyük ilgi uyandıran ve son yıllarda önemi artan bir konudur. Bu makale boyunca, kökeni ve evriminden mevcut toplumdaki sonuçlarına kadar Tam diferansiyel denklem ile ilgili çeşitli yönler analiz edilecektir. Bu konuyla ilgili kapsamlı ve güncel bir vizyon sunmak amacıyla Tam diferansiyel denklem etrafında önerilen farklı bakış açıları ve yaklaşımlar üzerinde bir tur yapılacaktır. Ayrıca, Tam diferansiyel denklem'in şu anda ortaya çıkardığı zorluklar incelenecek ve bunların etkili bir şekilde ele alınmasına yönelik olası stratejiler ve çözümler sunulacak.

Tam diferansiyel denklem veya Sağın diferansiyel denklem[1] fizikte ve mühendislikte sıklıkla kullanılan bir tür adi diferansiyel denklemdir.

Tanım

R2'nin içinde tanımlı basit bağlantılı ve açık bir uzay D için ve D üzerinde sürekli olan iki I ve J fonksiyonu için birinci dereceden adi diferansiyel implisit form:

ile belirtilen denklemler tam diferansiyel denklem adını alır eğer

ve

şeklinde belirtilen sürekli türevlenebilir F fonksiyonu (potansiyel fonksiyon) tanımlanmışsa.

"Tam diferansiyel denklem" terimi tam türevi alınmış bir fonksiyona işaret eder. fonksiyonu için 'e göre tam ya da sağın türev:

şeklindedir.

Örnek

şeklinde tanımlanmış

F fonksiyonu

diferansiyel denklemi için potansiyel fonksiyondur.

Notlar

  1. ^ "Exact". Türk Matematik Derneği. 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2016. 

Kaynakça

  • Boyce, William E.; DiPrima, Richard C. (1986). Elementary Differential Equations (4th ed.). New York: John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0-471-07894-8