Bu makalede, okuyucuya bu konuyla ilgili kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sunmak amacıyla Takvim es-sıhha konusunu çeşitli perspektiflerden inceleyeceğiz. Tarihsel bağlamını, günümüz toplumundaki etkilerini, farklı alanlarla ilgisini ve günlük hayata etkisini analiz edeceğiz. Ayrıntılı ve kapsamlı bir analiz yoluyla, onun önemini ve çevremiz üzerindeki etkisini anlamamıza olanak tanıyan daha geniş ve daha sağlam bir bilgiyi teşvik etmek amacıyla Takvim es-sıhha'e derinlemesine ve eksiksiz bir bakış sunmaya çalışacağız.
Takvim es-sıhha (Latince: Tacuinum Sanitatis) Arap tıp bilgini İbn Butlan tarafından sağlık üzerine yazılmış bir el kitabıdır. Pek çok Latince çevirisi olan kitapta birçok resim de bulunur. Bitki ve yiyeceklerin insan vücudu üzerindeki yararlı ve zararlı etkilerini ayrınıtlarıyla açıklayan bir kitap olsa da, nefes alma, dinlenme ve akıl sağlığı ile ilgili içerdiği bölümler nedeniyle basit bir şifalı ot kitabından çok daha ötededir.
Orta Çağ sonlarına doğru Batı Avrupa'da çok tanınan kitap Orta Çağ tıp eğitimi için oldukça önemli bir kaynak olmuştur. Kitap aynı zamanda tarım ile de ilgili biliglere yer vermiş, havucun tarihte bilinen ilk resmi bu kitaptaki resimlerde ortaya koyulmuştur. Latince adında geçen Tacuinum sözcüğü İtalyancaya el kitabı anlamını taşıyarak girmiştir.
Wikimedia Commons'ta Takvim es-sıhha ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.